fbpx
Uutiset

Matkapuheluiden roaming-maksut eivät ehkä katoakaan kokonaan

Matkapuhelinten verkkovierailu- eli roaming-maksut eivät välttämättä poistukaan kokonaan.

Euroopan komissio suunnittelee, että EU:n alueella voi matkustaa roaming-maksuttomasti korkeintaan 30 päivää kerrallaan ja enintään 90 päivää vuodessa.

Tekstiluonnoksessa todetaan, että operaattori voi edellyttää kirjautumista kotiverkkoon väärinkäytösten estämiseksi. Eurooppalaiset teleoperaattorit ovat pelänneet kuluttajien hankkivan käyttöönsä liittymiä maista, joissa puheluiden hinnat ovat kotimaata alhaisempia.

Osa teleoperaattoreista on ilmoittanut kaavailevansa kaikkien puhelujen hintojen nostamista verkkovierailumaksuista luovuttaessa.

Alun perin verkkovierailumaksuista oli määrä luopua kokonaan ensi vuoden kesäkuussa.

Komission suunnitelmassa määritellään kohtuullisen käytön rajat.

Rajan ylityttyä operaattorit voivat veloittaa kuluttajilta lisämaksun kännykän käytöstä ulkomailla.

Rajalla työskentelevät tai rajaseuduilla asuvat ihmiset eivät kuitenkaan joudu rajoitusten piiriin. Komission suunnitelman mukaan tällaiset asiakkaat voivat vierailla kummankin maan verkoissa ilman aikarajoituksia.

Matkapuhelinpalveluiden hinnoittelut vaihtelevat suuresti EU-maiden välillä.

Suunnitelmasta uutisoi esimerkiksi espanjalaislehti El Pais.

Roaming-maksuja on alennettu vaiheittain. Tämän vuoden huhtikuussa voimaan tulleiden säännösten mukaan korkeimmat mahdolliset maksut verkkovierailusta ovat kuusi senttiä tekstiviestin lähettämisestä ja puheluissa viisi senttiä minuutilta.

Datasiirto vieraasa matkapuhelinverkossa voi maksaa enintään 20 senttiä megatavulta.

Alennusten tarkoituksena on helpottaa matkustamista ja työskentelemistä oman kotimaan ulkopuolella EU-alueella. STT-HäSa

Menot