fbpx
Uutiset

Matkustajamäärät tuskin kasvavat merkittävästi, vaikka Uudenmaan rajat avataan

Vaikutukset voivat näkyä myöhemmin kotimaisen kesälomamatkailun lisääntymisenä.
Busseissa on ollut tyhjää, eikä ryntäystä odoteta nytkään. Kuva: Arttu Laitala
Busseissa on ollut tyhjää, eikä ryntäystä odoteta nytkään. Kuva: Arttu Laitala

Koronaepidemian takia tauolle jääneet julkisen liikenteen vuorot normalisoituvat hiljalleen kesää kohti, arvioi Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola. Uudenmaan rajoitusten purkaminen yksinään tuskin saa liikennöitsijöitä lisäämään vuorojen määrää merkittävästi.

– Normalisoituminen voi alkaa kunnolla vasta, kun kaikkia rajoitteita ryhdytään purkamaan, Jakola sanoo Lännen Medialle.

– Uskon, että Uudenmaan rajojen avautuminen saa liikennöitsijät liikkeelle, mutta varovasti. Ensialkuun tuskin puhutaan edes kymmenien prosenttien kasvusta vuoromäärissä.

Jakola muistuttaa, että matkustajaliikennemäärät putosivat rajusti jo ennen Uudenmaan rajojen sulkemista. Tuolloin linja-autoliikenteestä katosi parissa viikossa kaksi kolmasosaa matkustajista ja matkustajien myötä kaksi kolmasosaa vuoroista.

Osassa vuoroista matkustajista katosi muutamassa päivässä 80-90 prosenttia.

– Koronavirukseen liittyvä käyttäytymisen muutos on mitä suurimmassa määrin myös psykologinen ilmiö. Siksi onkin hankala ennustaa, miten Uudenmaan maakuntaa koskevien liikkumisrajoitusten purkaminen vaikuttaa ihmisten liikkumiskäyttäytymiseen.

Koulukyydit jäissä

Tällä hetkellä linja-autovuoroista liikennöi noin kolmannes.

– Esimerkiksi koululaiskyydit tuskin palaavat enää tänä keväänä. Pikavuoroja kaupunkien välillä ja kauppavuoroja tullaan kyllä lisäämään kesää kohti, Jakola arvioi.

– Ihmisillä on patoutunut tarve liikkua, mutta siihen vaikuttavat toki muutkin asiat kuin korona. Esimerkiksi tällä hetkellä sää näyttää etelässäkin lumisateiselta ja kylmältä, mikä tuskin innostaa ihmisiä mökeille.

Kotimaan “interrail-lippu” kehitteillä

Matkahuollossa tulevaa kesää tähyillään koronasta huolimatta jopa toiveikkain mielin. Jakolan mukaan tilanne maailmalla näyttää siltä, että monet valtiot jatkavat rajoituksiaan, mikä saattaa lisätä intoa kotimaanmatkailuun.

– On mahdollista, että esimerkiksi eteläiseen Eurooppaan ei pääse matkustamaan kesällä. Paiskimmekin parhaillaan töitä helpottaaksemme liikkumista kotimaassa, Jakola kertoo.

Matkahuolto lanseerasi keskellä pahinta koronakriisiä mobiilisovelluksen Reitit ja liput. Sen tarkoituksena on tarjota valtakunnallisesti samanlainen liikkumista helpottava palvelu kuin paikallisliikenteessä on monin paikoin käytössä.

– Lisäksi kehitämme kovaa vauhtia Bussipassi-palvelua. Se on kuin kotimaan interrail-lippu, jolla saa matkustaa rajattomasti tietyn aikavälin sisällä, Jakola kertoo.

Menot