fbpx
Uutiset

Pääministeri: Koronatilanne pahenee Suomessa nopeasti – Uusia toimenpiteitä valmistelussa, matkustusrajoituksiinkin on tulossa muutoksia

Ehtona olisi se, että matkailijalla on tullessaan negatiivinen koronatestitulos myös lähtömaastaan.
Rajat ylittävässä liikenteessä on ollut tarkoitus ottaa käyttöön uusi toimintamalli 23. marraskuuta. Kuva: Arttu Laitala
Rajat ylittävässä liikenteessä on ollut tarkoitus ottaa käyttöön uusi toimintamalli 23. marraskuuta. Kuva: Arttu Laitala

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti maanantai-iltana, että se esittää muutoksia tulevista matkustusrajoituksista tehtyihin linjauksiin.

– Terveysturvallisuutta koskevan uuden mallin toimeenpanon yhteydessä olemme havainneet kehittämistarpeita. Valmistelu on edennyt ja joiltain osin matkustamiseen ja terveysturvallisuuteen jo tehtyjä linjauksia on näkemyksemme mukaan tarkasteltava uudelleen. Tulemme esittämään valtioneuvostolle muutoksia periaatepäätökseen, sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tiedotteessa

Yle kertoi maanantaina, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hallituksen esittämä karanteeni matkailijoille voitaisiin korvata koronatestillä rajalla. Se mahdollistaisi esimerkiksi viikon matkan Suomeen, jos matkailijalla on lisäksi negatiivinen koronatestitulos jo lähtömaasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila viestitti tiistaina Lännen Medialle, että STM tarkastelee asiassa testausta, sen ajankohtaa sekä karanteeniohjeita.

– Pyrimme valmistelemaan asian tämän viikon aikana valmiiksi poliittiseen käsittelyyn.

Hallituksen 11. syyskuuta tekemän linjauksen mukaan EU:n sisärajaliikenteen rajoitukset poistuvat 23. marraskuuta. Liikenteen harjoittajan velvollisuudeksi tulisi tarkistaa, että raja-arvot ylittävästä maasta Suomeen saapuvalla matkailijalla on mukanaan negatiivinen koronatestitulos lähtömaasta.

Matkailija voisi tällöin vapautua kahden viikon karanteenista, jos Suomessa kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisesta otettu toinen testi olisi negatiivinen. Alle kolmen vuorokauden matkalla ei tarvittaisi karanteenia eikä toista testiä.

Tilanne pahenee

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti tiistaina mikroblogipalvelu Twitterissä, että koronavirustilanne pahenee myös Suomessa nopeasti.

– STM valmistelee hallitukselle laajaa toimenpidekokonaisuutta, jolla epidemian leviämistä voidaan estää. Asia tuodaan hallituksen neuvotteluun mahdollisesti jo ensi viikolla, Marin kirjoitti.

Suomessa raportoitiin THL:n mukaan tiistaina 227 uutta koronavirustartuntaa, mikä on viime aikojen suurin luku.

Edit: Lisätty Sanna Marinin osuus ja tieto 227 uudesta tartunnasta 6.10.2020 kello 13.03.

Menot