Uutiset

Matti Hakalan jymypaukku

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Matti Hakala jysäytti jymypaukun Kontiolahdella SM-hiihtojen päätöspäivänä ja taisteli hopealle miesten 50 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa.

Mitalisti itse ei kuitenkaan ollut niin yllättynyt kuin muut, vaikka ampumahiihto on hänen päälajinsa.

– Olihan mitali yllätys, mutta odotin hyvää sijoitusta. Helmikuussa lihaksisto aukeni ja tekniikka parani. Kolme viikkoa sitten hiihdin hyvän vapaan kisan ja olin luottavainen. Pari vuotta sitten olin kuudestoista samalla matkalla, Hakala kommentoi.

– Lähtöpaikasta ehkä hyödyin jonkin verran. Pari kierrosta ennen maalia kuulin, että mitaliin on mahdollisuus. Viimeinen kierros oli vaikea. Kyllähän tämä tuo lisämotivaatiota ampumahiihtoon. Seuraavat pari vuotta on kiinnostavia kisoja, ensin olympialaiset ja sitten vuonna 2015 MM-kisat Kontiolahdella.

Mestaruuteen hiihti ajalla 1.57.26,3 Ville Nousiainen, joka hallitsi kilpailua alusta asti.

– Hyvältä maistuu. Kiva päättää kausi suomenmestaruuteen, kun alla on surkea kausi. Alku lähti reippaasti ja kun pääsin reilun minuutin johtoon, pystyin säätelemään vauhtia. En joutunut hirmu tiukoille. Jyrkät nousut pääsi helpolla ja loivalla sitten menin lujempaa, jutteli tyytyväinen mestari.

Kärkikolmikko alitti kahden tunnin rajan. Hakala jäi Nousiaisesta vajaan pari minuuttia (+1.54) ja pronssille nousi vahvan viimeisen kierroksen hiihtänyt Jussi Simula (+2.22), joka sai ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa. Sami Jauhojärvi jätettiin kymmenenneksi (+5.13).

Kuuselalle pitkien …matkojen SM-hopea

Hämeenlinnalaisten menestystä täydensi Mikko Kuusela, joka hiihti nousujohteisesti ja oli maalissa 27:s (+8.22). Sijoitus riitti nostamaan Kuuselan pitkien matkojen yhteiskilpailussa SM-hopealla.

Kontiolahden viisikymppinen päätti pitkien hiihtomatkojen SM-sarjan, jossa on viisi osakilpailua. Pistelasku on maailman cupin mukainen ja kokonaistuloksiin vaaditaan osallistuminen vähintään kahteen osakilpailuun.

Lammin Säkiän Atte Kiskola oli kuninkuusmatkalla 41:s (+10.10). Nuorukaisen päälaji on myös ampumahiihto. Hattulalainen Vesa Kallio (Valkeakosken Haka) oli 49:s (+11.22). Maaliin hiihti 126 miestä ja 16 keskeytti.

Marja-Liisan pokaali …Hämeenlinnaan

Naisten 30 kilometrillä Kerttu Niskanen voitti viikonlopun kolmannen suomenmestaruutensa ajalla 1.12.51,1. Hopeaa sai Riitta-Liisa Roponen (+0.35) ja pronssia häntä minuutin ennen lähtenyt Krista Lähteenmäki (+1.34). Kaksikko hiihti kisan toisen puolikkaan yhdessä.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naiset saavuttivat joukkueena tavoitteensa ja ottivat jälleen vuodeksi haltuunsa Marja-Liisan pokaalin, joka jaetaan kuninkuusmatkan parhaalle seuralle kolmen hiihtäjän yhteisajan perusteella.

– Tyytyväisiä ollaan, pokaali on taas matkassamme. Edellisen saimme jo pysyvästi ja tähän tuli nyt toinen kiinnitys, kommentoi Laura Ahervo, joka oli parhaana viides (+2.00).

Maija Hakala oli yhdeksäs (+4.30), Anni Kainulainen 22:s (+7.07) ja Jenni Mattila 44:s (+9.58). Matkaan lähti 85 hiihtäjää.

Laura Ahervo hiihti nousujohteisen kilpailun päästyään kaksi minuuttia perään lähteneen Niskasen peesiin.

– Sijoitukseen en ole tyytyväinen, mutta tämä oli tänään maksimi. Kovempaa alkuvauhtia olisi vaadittu. Positiivista oli, että pysyin Kepan (Niskanen) mukana. Viikonloppuun ja kahteen mitaliin olen tyytyväinen, kun takana on vaikea kausi. Tämä antaa taas luottamusta jatkoon, Ahervo totesi.

Maija Hakala täydensi tasaista kauttaan SM-kisojen henkilökohtaisilla matkoilla (7–8–9–9). Kolmellakympillä A-maajoukkueen ulkopuolelta edelle ylsi vain kuudenneksi hiihtänyt Sini Alusniemi (+2.02).

HlHS:n valmennuspäällikkö Jari Tuominen oli todella tyytyväinen viikonlopun menestykseen.

– Hakalan Matilta loistava hiihto ja kaikkineen kova viikonloppu meiltä: kolme mitalia sekä lisäksi naisista joukkueena pitkän matkan epävirallinen suomenmestaruus ja Kuuselan Mikolle SM-hopeaa yhteiskilpailussa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic