Uutiset

Matti Hakalan kausi huipentui kultaan

Ahveniston Ampumahiihtäjien Matti Hakala saavutti uransa ensimmäisen suomenmestaruuden miesten ampumahiihdossa sunnuntaina Rovaniemellä huipentuneissa SM-kilpailuissa.

Hakala oli ykkönen miesten 15:m yhteislähtökilpailussa. Hänen voittoaikansa oli 40.31. Hakala kiersi sakkolenkin kahdesti (1+0+1+0) , mutta jätti nolla-ammuntaan yltäneen Oulun Hiihtoseuran Jouni Kinnusen 46,2 sekunnin päähän.

Lahden Hiihtoseuran Olli Hiidensalo menetti mestaruuspelin ampumapaikalla. Hän joutui kiertämään sakkolenkin peräti seitsemän (1+2+2+2) kertaa. Hiidensalo oli kolmas 56,1 sekuntia Hakalalle hävinneenä.

Vappuaattona 32 vuotta täyttävä Hakala on aikaisemmin huuhtonut kultaa ampumajuoksussa ja ampumahiihdostakin hänellä on useita SM-mitaleita. Mitalitili karttui myös perjantaina, kun AAH:n trio oli miesten viestissä kolmas. Myös maastohiihdossa Hakala on saavuttanut SM-hopeaa. Sen hän kuittasi keväällä 2013 vapaan tyylin 50 kilometrin kilpailussa.

– Kyllä tämä hyvältä maistuu. Hyvä, että vihdoin tuli kultaa myös ampumahiihdosta, tuumi Hakala kotimatkalla kohti Hämeenlinnaa.

Hakala ei silti pidä sunnuntain mestaruutta uransa parhaana saavutuksena.

– Kyllä maastohiihdon 50 km:n SM-hopea on yhä paras saavutukseni, hän tuumi.

Hakala siirtyi sunnuntaina kilpailun kärkeen toisen makuuammunnan jälkeen. Hänellä oli siinä vaiheessa noin 10 sekunnin keula.

– Kolmannen ammunnan jälkeen johdin puolella minuutilla. Nyt ammunta onnistui hyvin. Hiihto ei mennyt mielestäni niin hyvin kuin lauantain pikakisassa. Suksi ei ollut nytkään yhtä hyvä kuin muilla. Oli onni, että keli oli raskas. Heikompikuntoiset eivät päässeet yllättämään paremmalla suksella.

Hakala on kuulunut maajoukkueeseen, mutta kansainvälinen menestystä ei ole vielä tullut.

– Kouluarvosanalla voin antaa itselleni tästä kaudesta kuutosen. Kansainvälisellä mittarilla arvioituna kausi meni tosi huonosti.

Ampumahiihtomestarin kausi ei ole vielä pulkassa. Hän on ilmoittautunut ensi sunnuntaina Rukalla kisailtavaan maastohiihdon 50 km:n kilpailuun. Se sivakoidaan perinteisellä tyylillä. Hakalan kausi huipentuu Muoniossa kolmen osakilpailun Lapponia-hiihtoon.

– Mielenkiinnosta haluan kokeilla SM-hiihtoa. Se voi olla läpipääsyjuttu. Sijoitustavoitetta minulla ei ole, Tampereen teknisessä yliopistossa opiskeleva Hakala kertoi.

– Vähän on vielä opiskelua jäljellä. Muuten olen ammattilaisurheilija ilman rahaa, hän hymähti.

AAH:n Mikael Koivunen oli yhteislähtökilpailussa kahdeksas. Hän hävisi Hakalalle kaksi minuuttia 18 sekuntia. Koivunen sai kolme sakkoa (0+1+2+0), mutta hiihtovauhti ei nyt ollut parasta mahdollista.

Henri Lehtomaa sortui huonoon ammuntaan (0+3+2+3) ja oli A-erässä yhdeksästoista. Eroa kärkeen ja Hakalaan tuli lähes neljä minuuttia.

B-erässä AAH:n Otto Ruusunen ehti maaliin kolmantena. Hänen aikansa oli 43.49,6. Jari Ritvaniemi (1+2+1+3) oli erän viides ja Pauli Mäkelä (1+2+2+1) yhdeksäs.

Kontiolahden Urheilijoiden Laura Toivanen ylsi naisten tuplamestariksi, kun hänen seurakaverinsa Kaisa Mäkäräinen hiihti Taivalkosken SM-kisoissa samaan aikaan ilman pyssyä. Toivanen oli 10 km:n yhteislähtökilpailussa ylivoimainen. Hänen voittoaikansa oli 38.57 (1+0+0+1).

Joutsan Pommin Suvi Minkkinen kiersi neljästi sakkolenkin, hävisi mestarille yli puolitoista minuuttia, mutta ansaitsi SM-hopeaa. Kurikan Ryhdin Annukka Siltakorpi oli viidellä sakollaan kolmas lähes kaksi minuuttia Toivasen perässä.

Lauantaina N21-sarjan mestaruuden voittaneen AAH:n Auli Kiskolan yhteislähtökisa meni pieleen ampumapaikalla. Kiskola kiersi sakkoringin peräti yhdeksän (2+1+3+3) kertaa ja hävisi Toivaselle yli neljä minuuttia. Silti hän oli viides.

Erika Jänkä oli lauantaina Kiskolan jälkeen hopealla. Naisten kisassa hän ehti kymmenenneksi yli kuusi minuuttia kärjestä jääneenä. Jänkä selvitti reissun viidellä sakolla (1+1+2+1).

Ahveniston Ampumahiihtäjät on lajissaan maan kärkiseuroja. Rovaniemen SM-kisoista seura saavutti täyden tusinan verran mitaleita– kuusi kultaa, kolme hopeaa, kolme pronssia.

Sunnuntaina AAH:n N17-sarjan viestijoukkue Jenni Keränen–Hilda Kukonlehto–Maija Keränen otti odotetusti omansa. AAH:n trio oli ylivoimainen, sillä toiseksi tullut Kontiolahden Urheilijat hävisi sille yli kaksi minuuttia.

Hämeenlinnalaisjoukkue johti viestiä alusta loppuun. Rovaniemellä kolme mitalia saavuttanut Jenni Keränen avasi vahvasti ja toi joukkueensa vaihtoon yli 40 sekuntia ennen Kontiolahtea, vaikka kiersi sakkolenkin.

Hilda Kukonlehto oli kakkososuuden nopein nolla-ammunnalla. Sakkolenkille ei tarvinnut lähteä Maija Keräsenkään. Lauantain pikamatkan mestari oli ankkuriosuudella toiseksi nopein.

M19-sarjassa AAH:n Joona Mäkilä (0+3), Oskari Hanhioja (0+1) ja Roope Nyström (0+2) lisäsivät seuransa mitalitiliä pronssilla.

N21-sarjassa AAH:n Netta Nikkanen–Sonja Harjuntausta–Neea Nikkanen oli neljäs. N13-sarjassa Fanny Kukonlehto–Saana Kuusinen–Inka Haikama toi AAH:n vieestin viidenneksi ja Kukonlehto oli avausosuuden nopein. M15-sarjassa kolmikko Seeti Salonen–Taavi Nyström–Onni Mäkelä sijoittui kuudenneksi. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic