Uutiset

Matti Vanhanen pysyy otsikoissa

Vaikka ex-pääministeri Matti Vanhanen on jo aloittanut vähemmän julkisen työnsä Perheyritysten liitossa, pysyy hän lehtien otsikoissa.

Viimeksi Vanhanen yllätti kertomalla Ylen A-plus -ohjelmassa hakeneensa jo viime vuoden elokuussa uuteen tehtävään politiikan ulkopuolella.

Sopiva paikka aukesi, kun Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila kertoi siirtyvänsä Fortumin palvelukseen. Keskustelut Metsäliiton pääjohtajan Kari Jordanin ja UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen kanssa eivät kuitenkaan johtaneet ex-pääministerin kannalta toivottuun lopputulokseen.

Uutinen yllätti monet ja takasi sen, että seuraavan päivän lehdet olivat täynnä Vanhasta.

Vanhanen tunnetaan yksinäisenä sutena, joka ei juuri päätöksistään puhu edes lähimmilleen. Esimerkiksi puoluesihteeri Jarmo Korhoselle uutinen tuli täytenä yllätyksenä.

Jos Vanhanen haluaa uudessa tehtävässään työrauhan, olisi tällaisten uutispommien antaminen toimittajien käsiin lopetettava. Seuraava vaihe nimittäin on se, että uusi pohdinta alkaa siitä, mitä pääministeriyden jättämisestä olisi vuosi sitten syksyllä seurannut.

Vaalirahakohu velloi kuumimmillaan. Yleinen asiantuntija-arvio on, että Vanhasen lähtö olisi aiheuttanut maahan ainakin jonkinasteisen poliittisen kriisin.

Vanhasen virallinen selitys uusiin tehtäviin siirtymisestä on jalkaleikkaus. Selitys ei vain mene läpi. Siihen eivät usko toimittajat eivätkä mediaa seuraavat kansalaiset.

Keskustan sisäpiirissä huhuttiin, että Vanhanen pelkäsi häviävänsä ympäristöministeri Paula Lehtomäelle puoluejohtajakisan. Yleisin epäily on, että Vanhanen halusi lähteä politiikasta, koska odotettavissa oli vaalirahakohun siirtyminen puitavaksi leivättömän pöydän ääreen.

Vanhasen ei tarvitse pelätä sitä, että hän jäisi jatkossakaan mediajulkisuutta paitsi. Sitä riittää takuuvarmasti, kun hänen jääviyttään päättää Raha-automaattiyhdistyksen tuista Nuorisosäätiölle tutkaillaan perustuslakivaliokunnassa.

Jos edetään valtakunnanoikeuteen, niin jopa Perheyritysten liiton hallitus joutuu arvioimaan Vanhasen asemaa liiton toimitusjohtajana.

Kukaan ei kiistä Vanhasen laajaa osaamista. Sille on käyttöä. Vanhasen kohdalla ongelma on hänen tahraantunut julkikuvansa. Suurtakaan ajattelijaa ei tarvita sen johtopäätöksen tekemiseen, ettei metsäteollisuus palkannut Vanhasta juuri hänen huonon julkikuvansa takia.

Vanhanen joutui hakemaan töitä, kun esimerkiksi hänen edeltäjälleen Esko Aholle tarjoukset tulivat pyytämättä, tilaamatta ja jopa yllättäen.

Vaikka Vanhanen olisikin käyttänyt asiantuntijoita mediastrategiaansa, ei hän olisi välttynyt kohuotsikoilta. Vähemmällä hän olisi voinut sentään päästä, jos miehen puheitten ja tekojen väliin ei olisi jäänyt niin suurta epäsuhtaa.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic