fbpx
Uutiset

Matti Vanhasesta tulee uusi valtiovarainministeri – Presidentin määrä nimittää uusi ministeri huomenna

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomenmaa-lehti. Jääskeläinen on keskustan kehäkettu. Ennen Kulmunia hän avusti muiden muassa Juha Sipilää ja Paavo Väyrystä.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen on uusi valtiovarainministeri. Kuva: Eriika Ahopelto
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen on uusi valtiovarainministeri. Kuva: Eriika Ahopelto

Eduskunnan puhemiehestä Matti Vanhasesta tulee uusi valtiovarainministeri

Keskustan puoluehallitus, kansanedustajat ja europarlamentaarikot kokoontuivat maanantaina valitsemaan maan hallitukseen uuden valtiovarainministerin.

Uudesta ministeristä oli päättämässä noin 60 ihmistä.

– Pääministerit eivät ole usein palanneet valtioneuvostoon. Tiedostan, että se ei roolituksena kaikkein helpoin ole, Vanhanen sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus kokoontuu huomenna presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon käsittelemään ministerivaihdosta. Uuden valtiovarainministerin nimittää presidentti Sauli Niinistö. Samassa yhteydessä presidentti myöntää istuvalle ministerille eli Kulmunille eron.

Lisää aiheesta: Analyysi: Matti Vanhanen taipui pelastajaksi – Eduskunnan puhemies siirtyy valtiovarainministeriksi

Koronakriisistä otettava oppia tulevaan

– Meidän pitää selkeästi mieltää se, että Suomen kaltainen valtio tarvitsee vahvaa valtiota erilaisten kriisien hoitamiseen, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan koronakriisistä on otettava opiksi tuleviin kriiseihin valmistautumisessa.

– Tarvitsemme yhä vakavaraisempia yrityksiä. Pitää löytää ratkaisuja, että yritykset pystyvät selviämään kriiseistä itse.

Vanhasen mukaan aina ei voi olla ratkaisuna yhteiskunnan antama tuki.

Vanhasen mukaan myös omavaraisuuteen pitää kiinnittää huomiota. Energia ja ruoka ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Vanhasen mukaan nuorelle polvelle pitää saada usko, että Suomi selviää ja on maa, joka tarjoaa mahdollisuuksia ihmisille.

Vanhasen mukaan Suomi tarvitsee ihmisiä, jotka siivoavat pihansa, katsovat lastensa perään ja auttavat naapurin mummoa, kun lumi täyttää pihan.

Kulmuni jatkaa puheenjohtajien viisikossa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi, että hän on edelleen hallituksen puheenjohtajien muodostamassa viisikossa. Kulmuni ei ole käytettävissä uudeksi puhemieheksi.

Valtiovarainministerinä ollut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävästään.

Kulmuni erosi, koska hän oli tilannut ministeriön rahoilla viestintäpalveluita ja muuta esiintymiskoulutusta yksityiseltä konsulttitoimistolta. Kulmuni oli saanut koulutusta muun muassa keskustan puheenjohtajakilpailun puheeseen. Asia tuli ilmi Suomen Kuvalehden uutisessa tiistaina.

Menot