Uutiset

Mattimyöhäiset joutuvat käynnistämään opiskelunsa tuetta

Moni uusi opiskelija jättää opintotuen hakemisen viime tippaan.

Hakemusjonot venyvät Kelassa syksyisin niin pitkiksi, että oman hakemuksen käsittelyä voi joutua odottamaan monta viikkoa. Ikävimmässä tapauksessa opiskelut on aloitettava ilman tukia.

Vuosittain Kansaneläkelaitokseen tulee noin 80 000 uutta opintotukihakemusta, joista valtaosaa haetaan syksyllä alkaviin opintoihin. Näistä taas huomattava määrä jätetään Kelaan vasta elo-syyskuussa.

Kelassa neuvotaankin jättämään tukihakemus heti, kun tieto opiskelupaikasta tulee. Näin opiskelija varmistaa sen, että ensimmäisen tuen saa tilille opiskelujen alkaessa.


Liitteiden puuttuminen viivästyttää

Opiskelupaikasta saa usein tiedon jo heinäkuussa.

Jouni Parkkonen ei osaa eritellä yksittäisiä syitä sille, miksi hakemuksen tekeminen jää monilla alkusyksyyn.

-Jos opinnot alkavat toisella paikkakunnalla, voivat monen ajatukset pyöriä asunnon hankkimisessa. Tukiasiat eivät ehkä tule ensimmäisenä mieleen, toteaa Kelan opintotukiryhmän suunnittelija Parkkonen.

Opintotukea voi hakea netissä. Hakemuksen käsittelyä varten tarvittavat liitteet Kelaan on toimitettava kuitenkin postitse.

Liitteiden toimittamatta jättäminen voi olla yksi syy käsittelyn viivästymiseen. Lisäksi liitteiden puuttuminen teettää ylimääräistä työtä Kelassa, kun sama hakemus on käsiteltävä useaan kertaan.


Opintorahaa voi hakea ilman asumislisää

Yleisin tarvittava liite opintotukihakemuksessa on kopio vuokrasopimuksesta. Paitsi Kelan opintotukihakemusjonot, venähtävät myös jonot opiskelija-asuntoihin syksyisin pitkiksi.

Asuntoa vaille jää alkusyksystä moni.

-Opintorahaa ja -lainaa voi silti hakea. Asumislisää voi hakea sitten, kun kämppä löytyy, Parkkonen toteaa.

Opintotuen enimmäiskuukaudet kuluvat kuitenkin samaan tahtiin, vaikka asumislisää ei nostaisikaan.


Kausiapulaisista apua käsittelyyn

Yhteensä Kela saa opintotukihakemuksia noin 400 000 vuosittain. Tästä määrästä kolmasosa pitäisi käsitellä juuri elo-syyskuussa.

Hakemuksia jätetään esimerkiksi, jos asumis- tai tulotilanne muuttuu.

-Syksyn pahimmissa ruuhkissa on auttamassa määräaikaisia kausiapulaisia, eli jonoja yritetään purkaa täydennetyllä miehityksellä, Parkkonen kertoo.

Kausiapulaisista huolimatta käsittely voi helposti kestää Parkkosen mukaan kolmesta neljään viikkoa. (HäSa)