fbpx
Uutiset

Mauno Koivisto saa muistomerkin Helsinkiin

Mauno Koivisto toimi presidenttinä 12 vuoden ajan. Hän kuoli 93-vuotiaana vuonna 2017.
Mauno Koivisto oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti. Kuva: Pasi Leino / arkisto
Mauno Koivisto oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti. Kuva: Pasi Leino / arkisto

Presidentti Mauno Koivisto saa muistomerkin Helsinkiin.

Muistomerkki on tarkoitus paljastaa 25. marraskuuta vuonna 2023, jolloin Koiviston syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Valtioneuvoston kanslia on asettanut toimikunnan muistomerkin toteutusta varten.

Toimikuntaa johtaa pääministeri emeritus Paavo Lipponen.

Toimikunta järjestää muistomerkin toteuttamista varten suunnittelukilpailun ja valitsee sen perusteella muistomerkin toimittajan tai toimittajat. Toimikunta valitsee muistomerkin sijainnin Helsingin kaupungin ehdotusten pohjalta.

Toimikunnan muut jäsenet puheenjohtaja Lipposen lisäksi ovat alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta (varapuheenjohtaja), presidentti Koiviston omaisten edustajana diplomi-insinööri Heikki Allonen, professori Antti Ahlava Aalto-yliopistosta, professori Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta ja taidemuseonjohtaja Maija Tanninen-Mattila HAM Helsingin taidemuseosta.

Lisäksi Helsingin kaupunki nimeää edustajansa toimikuntaan. Sihteerinä toimii lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta.

Pitkä ura politiikassa

Mauno Henrik Koivisto syntyi 25. marraskuuta vuonna 1923 Turussa ja kuoli 12. toukokuuta 2017 Helsingissä. Hän oli kuollessaan 93-vuotias. Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994, ja oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti.

Koivisto oli pääministeri vuosina 1968–1970 ja 1979–1982 sekä valtiovarainministeri vuosina 1966–1967 ja vuonna 1972. Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtajana hän toimi vuosina 1968–1982 ja Helsingin Työväen Säästöpankin johtotehtävissä vuosina 1958–1967.

Koivistolla oli urallaan myös merkittävä määrä luottamustehtäviä ja kunniajäsenyyksiä. Nuorena hän teki töitä muun muassa satamassa ja toimi kansakoulunopettajana.

Töidensä ohessa hän opiskeli filosofian tohtoriksi.

Menot