Uutiset

Mauri Pekkarisella tuskin taikasauvaa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus on vakavalla mielellä ryhtymässä verottamaan energiayhtiöiden niin sanottuja windfall-voittoja. Yhtiöt ovat keränneet hurjia voittoja päästökaupoista, kun ne ovat myyneet ylimääräisiä, ilmaiseksi saamiaan päästöoikeuksia.

Kaupattavia oikeuksia on syntynyt, koska yhtiöt eivät ole tuottaneet energiaa ympäristöä saastuttavilla fossiilisia polttoainetta käyttävillä voimaloilla kuten kivihiilivoimaloilla.

Hallituksen aikeita on sinänsä helppo ymmärtää. Sähkön kuluttajat ovat kummastelleet ärtymykseen asti sitä, että sähkön hinta on noussut hurjaa vauhtia, vaikka energiayhtiöt kuittaavat voittoja päästöoikeuksien kaupasta.

On perusteltua vieläpä uskoa, että monen sähkölaskun maksajan mielestä yhtiöt imuroivat satoja miljoonia euroja tyhjästä, tekemättä oikeastaan yhtään mitään voittojensa eteen.

Vanhasen hallitus myötäilee kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) johdolla kuluttajan näkökulmaa. Hallitus katsoo suurten energiayhtiöiden saaneen päästökaupoista aivan liian suuria ja ansiottomia voittoja. Ja mikäpä sen tehokkaampi keino yritysten kurittamiseksi on kuin täsmävero, tällä kertaa windfall-vero.

Tuskin on väärin arvella, että hallitus on liikkeellä, koska sähkön ostajat ovat suuttuneet energian hinnan tuskastuttavan jatkuvista korotuksista.

Löysiä pois leikkaava vero tuntuu erinomaiselta ratkaisulta. Onhan toki parempi ottaa rahat valtion kassaan hyvinvointia turvaamaan kuin antaa ansiottomat voitot ahneille energiayhtiöille!

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen ei ole alkuunkaan ihastunut windfall-verosta. Hän katsoo veron sotkevan ja vaikeuttavan energiakauppaa ja nostavan entisestään sähkön hintaa.

Naukkarinen ajaa tietysti energia-alan etua, joten hänen puheenvuoroonsa pitää suhtautua terveen kriittisesti. Keskeistä on pohtia, olisiko windfall-vero sellainen valtiovallan käsissä heiluva keppi, joka ei nostaisi energian hintaa. Mihin tällainen ajatus perustuu?

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen ei jäänyt Naukkarisen edessä sanattomaksi. Hän korostaa, ettei vero saa nostaa sähkön hintaa. Kun valtio ohjaa veron tuottoja puhtaan energian tuottamisen investointeihin, vero ei hilaisi energian hintaa ylöspäin.

Pekkarisen ajatus on kaunis, mutta tuskin teholtaan toivottu. Jos windfall-verosta tulee totta, Pekkarisella tuskin on mitään taikasauvaa sähkön hinnan pitämiseksi kurissa. Windfall-vero on kiistatta riski ennen muuta energian kuluttajille.

Windfall-vero kertoo myös energiapolitiikan lähes hallitsemattomasta sekasotkusta. Päästökaupan nimenomainen tarkoitus oli tukea puhdasta, ympäristöä kaikkein vähiten saastuttavaa energiantuotantoa. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa energiantuottajia halutaan rangaista puhtaasta tuotannosta.

Windfall-vero kertoo myös energiapolitiikan lähes hallitsemattomasta sekasotkusta.

Päivän lehti

6.7.2020