Uutiset

May tyrmää uuden brexit-kansanäänestyksen – Oppositio kaavailee Maylle epäluottamuslausetta

Britannian poliittisella kentällä on nousemassa varsinainen myrsky. Samalla kun pääministeri May jatkaa brexit-sopimuksensa edistämistä, hallitus suunnittelee jo ilman sopimusta tapahtuvan EU-eron rahoittamista.
Lontoossa parlamentin edustalle kerääntyneet mielenosoittajat ilmaisivat mielipiteensä Britannian EU-erosta. Pääministeri May ei kannata uuden kansanäänestyksen järjestämistä. Kuva: ANDY RAIN

Britannian pääministeri Theresa May on tyrmännyt toiveet toisesta brexit-kansanäänestyksestä.

May siirsi viime viikolla parlamentin äänestystä brexit-sopimuksesta, koska hän oli varma, että äänestys olisi päättynyt hallituksen tappioon.

Mayn päätös siirtää äänestystä on herättänyt laajalti keskustelua siitä, pitäisikö pääministerin tavoitella muita keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Esimerkiksi talousministeri Greg Clark liittyi vastikään niiden ministereiden joukkoon, jotka vaativat Brexit-vaihtoehdoista äänestämistä parlamenttitasolla, mikäli Mayn suunnitelma äänestetään kumoon, kirjoittaa The Guardian -lehti.

Entiset pääministerit John Major ja Tony Blair ovat kertoneet kannattavansa uutta kansanäänestystä, jos parlamentti ei pääse sopuun siitä, mitä seuraavaksi tulee tehdä, kertoo BBC.

Maanantaina Mayn edustaja tyrmäsi molemmat äänestysvaihtoehdot ja ilmoitti pääministerin etsivän paraikaa unionilta lisävakuutuksia, joilla riitaisan brittiparlamentin pää saataisiin käännettyä Mayn sorvaaman brexit-sopimuksen kannalle.

EU ja britit kertovat eri tarinaa neuvotteluiden jatkosta

Pääministerin kanslia ja Euroopan komissio ovat antaneet ristiriitaista tietoa siitä, onko käynnissä keskusteluja vakuuksista, joiden avulla May saisi brexit-sopimuksensa läpi parlamentissa.

Pääministerin Mayn edustajan mukaan Britannia ja EU jatkavat keskusteluja tällä viikolla, kirjoittaa The Guardian.

Euroopan komission päätiedottaja Margaritis Schinas on lehden tietojen mukaan kertonut tiedotustilaisuudessa, että uusia brexit-neuvotteluja ei ole sovittu tälle viikolle.

Oppositio kaavailee Maylle epäluottamuslausetta

Opposition työväenpuolue ilmoitti maanantaina hakevansa epäluottamuslausetta Theresa Maylle jos hän ei ilmoita päivämäärää parlamentin brexit-äänestykselle.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen työväenpuolueen lähteen mukaan on selvää, että kyseessä on erityisesti pääministeriin kohdistuvan epäluottamuksen ilmaus.

Oppositiossa istuva työväenpuolue on aiemmin ilmoittanut etsivänsä keinoja, joiden avulla se voisi pakottaa Mayn tuomaan brexit-sopimuksen parlamenttiin äänestettäväksi ennen joulua.

Mayn edustajan mukaan parlamentin brexit-äänestys pidetään tammikuussa.

Britit valmistelevat myös eroa ilman sopimusta

Suunnitelmat ilman sopimusta tapahtuvalle EU-erolle voivat saada tällä viikolla uutta pontta.

The Guardian lehden mukaan tiistaina kokoontuvan hallituksen on tarkoitus keskustella varautumissuunnitelmasta.

Pääministerin tiedottajan mukaan hallitus ilmoittaa ”pian” noin kahden miljardin punnan varmuusrahastosta, joka on tarkoitus käyttää eri hallinnon osa-alueiden kesken, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Menot