fbpx
Uutiset

Mäyräkoirakansaa ei saa naruttaa

Vain vaivainen vuosi sitten Koskenkorvan hinta painui alle kymmenen euron maagisen rajan. Muidenkin kuin vanhojen juoppojen muistissa on vesiselvästi, että kossu maksaa alle kuuden vanhan kympin. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ajaa kuitenkin jo nyt ilmeisen vakavissaan alkoholiveron uutta korotusta.

Minun äärimmäisen vähäpätöistä viinankulutustani ei hetkauta mihinkään, vaikka kossun hinta olisi Hyssälän kaavailemat 11 euroa kuten viinalle persot kollegat Aamulehdessä ovat laskeskelleet.

Viina on aina hintansa väärti.

En ole ostanut ensimmäistäkään alle kympin kossua. En ole tarvinnut, mutta perusoikeuksiini kuuluu, että pääsen tarpeen tullen nauttimaan alkoholiveron taannoisesta alennuksesta.

Kovin on lyhytnäköistä ja hätäistä Hyssalän viinapolitiikka. Tulee lähinnä opiskeluaikojen krapulaa muistuttava kylmä hiki sitä seuratessa.

Kuvitteliko joku, että viinan kulutus laskee, jos hinta halpenee. Eivätköhän kulutuskäyrät ja haitat olleet arvattavissa, kun veron alentamisesta päätettiin?

Mäyräkoiriaan kaupoista kantavaa kansaa ei saa naruttaa.

Ajatuskin keskioluen laimentamisesta on kammottava. Sehän on jo nyt lähes pelkkää vettä. Varsinaista kaljanlanttauspolitiikkaa!

Ja ne mainosrajoitukset: ihan kuin nuoriso ei löytäisi siideriä kaupasta, jos sitä ei saisi mainostaa. Sensuuri sikseen!

Onneksi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on rauhallisen harkitseva poliitikko, vaikka hänellä raittiusmiehenä ei olekaan käytännön kokemusta alkoholijuomista. Hän ei koskisi viinaveroon, ei ainakaan vielä, ei vaikka alkoholin kulutuksen kasvu jatkuu kuluvanakin vuonna.

Vanhanen rauhoittelee, ettei veroalen vaikutuksista ole vielä riittävästi tietoa. Siinä se.

Alkoholihaittojen vähentämiseksi on pantu pystyyn monenmoisia paperinmakuisia ohjelmia. Olisipa mielenkiintoista tietää, mitä niillä on ihan oikeasti saatu aikaan.

Valitettavasti kossu menee sen verran nopeasti päähän, etteivät hyvätkään terveysohjelmat pysy perässä.

Veroalen päällimmäisin tarkoitus oli hillitä pelättyä viinavirtaa Virosta, kun maa liittyi viime vuoden vappuna Euroopan unioniin, ja alkoholin tuontirajoitukset käytännössä poistuivat.

Virosta eivät kovin rahattomat ole juomisiaan rahdanneet. Viinaveroa maksaa etenkin vähävarainen kansanosa, joka juo siinä missä varakaskin.

Tuontiviinan kulutus ei ole ilmeisesti merkittävästi vähentynyt, mutta ei ole jatkanut kovin rajua kasvuakaan. Kaikki tuontikulutus ei millään päädy tilastoihin asti. Sitä voi vain arvailla. Ja haittoja tuontiviina tuottaa siinä missä Alkostakin ostettukin.

Viina on siitä vinkeä aine, että sen kulutus ruokkii aina uutta kulutusta. Jos ostat Viron tuliaisia ja juot ne, olet kohta uuden lastin tarpeessa. Uskomus viinasta herkästi pilaantuvana elintarvikkeena elää sitkeästi.

Tänään taitaa olla turha yrittää torstaipulloa, jos Alko on pitkästä aikaa lakossa. Raitista kevättä!

Menot