Uutiset

Me älykkäät matkustimme tyhmien maanosassa

Tapasimmeko itseämme tyhmempiä ihmisiä Afrikan-kiertueellamme alkuvuodesta? Tätä pitää kysyä matkakumppaniltani valokuvaaja Terho Aallolta.

Olimmeko itse tyhmiä, kun emme huomanneet olevamme tummaihoisia älykkäämpiä? Terho väittää, ettemme.

-Savimajassakin asuu sivistyneitä ihmisiä.

Tavat ovat outoja ja ihmiset tulevat lähelle, mutta että sikäläiset kansat tyhmempiä?

Tapasimme hirveän paljon ihmisiä. Kaduilla tungeksii ihmisiä, toreilla ei juuri mahdu kääntymään. Kun pyllistät bussimatkalla puskapissalle, jostain ilmestyy paikalle paimen tai kaksi karjalaumansa kanssa.

Missään ei voi olla yksin, eikä saa olla yksin, koska afrikkalaisten mielestä on häpeä jättää ihminen yksin.

Onko se emeritusprofessori Tatu Vanhasen tarkoittamaa tyhmyyttä?

Isä-Vanhanen on taas kohahduttanut kirjoittamalla Tieteessä tapahtuu -lehdessä, että suomalaisten menestys kansainvälisissä vertailuissa johtuu meidän ylivertaisesta älykkyydestämme.

Suomalaisena tämän voisi allekirjoittaakin, mutta Vanhasen logiikalla vertailujen häviäjät ovat vähemmän älykkäitä kuin me.

Vanhanen ja tutkijatoverinsa David Lynn ovat vertailleet kansojen älykkyyttä. Näillä listoilla Afrikan kansat jäävät jälkipäähän.

Tatu Vanhanen on ennenkin saanut laajaa julkisuutta eri rotujen älykkyyseroja vertailevalla tutkimuksellaan.

Viime aikoina hän on ollut esillä myös Kanava-lehdessä, jossa hän puolustaa saksalaisen Thilo Sarrazinin näkemystä, että Lähi-idästä ja Afrikasta syntyisin olevien ihmisten älykkyys ei ole eurooppalaisten tasolla.

Toinen emeritusprofessori Kari Uusikylä muistuttaa Ilta-Sanomissa, että älykkyystestit on kehitetty Yhdysvalloissa.

Ne mittaavat loogista päättelyä ja avaruudellista hahmotuskykyä.

Uusikylänkin mukaan kansojen testimenestyksessä on eroja. Hän kuitenkin arvioi, että perimän sijaan erot syntyvät olosuhteista.

Isä-Vanhasen teoriat ehkä ryydittävät vaalikeskusteluja entisestään.

Mielipidemittausten tähti, perussuomalaiset, väittää olevansa ”paremman maahanmuuton puolesta”. Vaaliohjelma osoittaa, että puolue on maahanmuuttoa vastaan.

Puolue suvaitsee työperäisen muuton, mutta vastustaa humanitaarisin syin tapahtuvaa muuttoa. Samaan aikaan perussuomalaiset leikkaisi valtion kehitysyhteistyövarat.

Kuitenkin kehitysyhteistyöllä torjutaan perussuomalaisten kammoamaa ”työperätöntä” muuttoa, kun ihmisten elinolosuhteita parannetaan heidän kotimaissaan. Missä on logiikka?

Perussuomalaisten laidoilla liikkuu aktivisteja, jotka nettikirjoittelun perusteella ilomielin allekirjoittavat Tatu Vanhasen teoriat valkoisen rodun ylemmyydestä. Jos tämä ei ole rasismia, mikä sitten?

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic