Kolumnit Uutiset

Me emme tiedä, vaan päätämme

Me kaikki tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta me vain emme tiedä, miten tulisimme uudelleen valituiksi, jos teemme sen.

Edellisen lentävän lauseen asemaan nousseen ajatelman isäksi on useimmin väitetty euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Junckeria, ja sitä ovat lainanneet niin presidentti Sauli Niinistö kuin pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Viimeisiään vetelevän vaalikauden perusteella en ole ollenkaan varma, tietävätkö poliitikot todella, mitä pitäisi tehdä. Itse asiassa koko eurooppalaista päätöksentekoa on vaivannut samantyyppinen jahkailu kuin nyt Suomessa koettu.

Ja sama meno on jatkunut ainakin loppuvuodesta 2008.

Tarkoittiko Jean-Claude Juncker siis yksinkertaisesti ja pelkästään sitä, että poliitikot ja virkamiehet toimivat loppujen lopuksi lähinnä omaa etuaan ajatellen? Tuskinpa.

Ehkä hän tarkoitti yleisemmin sitä, että päättäjien ja heidän äänestäjiensä oma etu vaikuttaa olennaisesti tehtyihin päätöksiin, vaikka kokonaisuuden kannalta päätös olisi vaillinainen, omituinen tai jopa järjetön.

Jos muuten haluatte perehtyä yhteen esimerkkijärjettömyyteen, tutustukaa suomalaiseen tapaan verottaa piensijoittajan muutaman satasen tai tonnin pörssiosinkoja. Ette tule törmäämään kohtuullisuuteen.

Tietysti on olemassa myös toinen, ihan yhtä mahdollinen vaihtoehto. Junckerin lause antaa päättäjistä itsekkään ja raadollisen, mutta asiantuntevan kuvan.

Lukuisien esimerkkien perusteella jahkailun ja päättämättömyyden taustalta voi kuitenkin löytyä pelkkää epätietoisuutta siitä, mitä oikeastaan pitäisi tehdä.

Kotimainen media kyselee kansalta kadulla, pitäisikö seuraavalla vaalikaudella leikata vai elvyttää, vai kenties leikata ja elvyttää, mutta fiksusti.

Voihan tällaisia gallupeja toki tehtailla, mutta niiden järkevyydestä voi olla monta mieltä. Kun joka toinen professori, nobelisti ja talousviisas on elvytyksen ja toinen puoli kovan leikkauslinjan kannalla, mitä virkaa kadunmiehen vastauksella on?

Epäilen, että yhtä varmalla mutu-pohjalla on monien tulevien kansanedustajien elvytys- ja leikkausmielipiteet.

Jos kaikki tietäisivät, miten sote ratkaistaan, miten Suomen väestörakenteen ongelmat, miten Kreikan kriisi, mitä tekemällä saadaan Euroopan talous kuntoon, hommat olisivat jo hanskassa.

Mutta kun kukaan ei oikeasti tiedä.

Päivän lehti

5.4.2020