fbpx
Uutiset

"Me puhuttiin suomentunneilla tosi paljon"

Ilo, mutta myös pieni haikeus väreilevät kevätauringossa, kun Julia Loginovskaja huutaa moi moit kolmelle afganistanilaiselle opiskelukaverilleen Hamkin pihalla Myllymäessä. Maahanmuuttajille tarkoitetun, ammattikorkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen päätösjuhla on juuri päättynyt.

– Se kesti kuusi kuukautta vain, mutta oli tosi kiva. Tulee kyllä vähän ikävä uusia ystäviä, huokaa Loginovskaja.

Kaksikymmentäkaksivuotias nuori nainen on asunut Suomessa kuusi vuotta. Ennen peruskoulun kahdeksannelle luokalle menoa hän opiskeli kieltä vuoden.

– Minulla ei ollut mitään tietoa suomen kielestä. Kolme ensimmäistä vuotta oli tosi vaikeaa tottua ja asua Suomessa. Olin vähän ujo, nyt olen rohkeampi.

Peruskoulun jälkeen Loginovskaja meni ammattikouluun, josta hän valmistui viime syksynä merkonomiksi. Kaupallisen sanaston omaksuminen oli ensimmäisenä lukuvuonna tuskaa, mutta toinen ja kolmas vuosi sujuivat jo paremmin.

– Jouduin tekemään ehkä vähän enemmän töitä kuin suomalaiset opiskelukaverit, en paljon.


Haaveena tradenomintutkinto

Kun Loginovskaja kuuli Hamkin ammattikorkeakouluopintoihin valmentavasta koulutuksesta, hän ei epäröinyt lähteä mukaan.

Koulutusta oli kolmena päivänä viikossa ja ryhmässä olivat Venäjän lisäksi edustettuina Kazakstan, Afganistan, Norsunluurannikko, Namibia, Slovakia ja Viro.

Lodinovskaja uskoo, että vasta muutaman vuoden Suomessa asuneet nuoret saivat koulutuksesta enemmän irti kuin hän, mutta osallistumistaan hän ei kadu.

– Tehtiin paljon tehtäviä, kirjoitettiin esseitä ja esiteltiin niitä. Puhuttiin tunnilla paljon, tosi paljon.

Jos hän voisi jotakin koulutuksessa muuttaa, lisäisi hän kieliopintojen osuutta, sillä “suomenkieltä voi aina kehittää”.

– Mutta nyt tiedän enemmän suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja minkälaista opiskelu siellä on. Ja mihin voi mennä opiskelemaan ammattikorkeakoulun jälkeen.

Loginovskaja etenee kuitenkin koulutusaste kerrallaan. Nyt hän haaveilee tradenomintutkinnosta. Pääsykoe on kesäkuussa.

– Meillä kaikilla ryhmässä on sama tavoite päästä ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Ehkä tavataan taas koulussa. Toivottavasti, kuiskaa Loginovskaja hiljaa. (HäSa)

Menot