Uutiset

Media-alan ylikoulutus vihdoin esille

Media-alalle ylikoulutetaan ihmisiä ja on loistavaa, että vihdoinkin siitä puhutaan.

Itse aloitin media-assistentin opinnot 1990-luvun lopussa silloisessa Helsingin taide-ja viestintäoppilaitoksessa. Olimme kuulemma valiojoukkoa, isosta porukasta ympäri Suomea valittuja.

Meille luvattiin, että pääsisimme opiskelemaan medianomeiksi, siirtymään ammattikorkeakouluun saman katon alle suoraan, ilman pääsykokeita.

Kun Helsingin ammattikorkeakoulu vakinaistettiin Stadiaksi taide- ja viestintäoppilaitoksen sulautuessa siihen, lupaukset pyyhkiytyivät saman tien.

Saimme kuitenkin ” armollisesti ” jatkaa opintojamme taide- ja viestintäoppilaitoksen uusissa tiloissa valmistumiseemme saakka.

Olen tällä hetkellä ainoa luokaltani valmistunut media-assistentti, joka pääsi media-alan pääsykokeisiin Stadiaan. Sisään en päässyt, kuten ei tähän päivään mennessä yksikään luokkatoverini.

Erään tutun opettajani kommentti pääsykokeissa oli, että; ” Kun meille hakee tänne näitä lukiolaisia ja sinä olet jo alan puoliammattilainen, niin sinä olisit liian pätevä opiskelemaan ihmisten kanssa, jotka eivät osaa edes kasata kamerastandia. ”

Tuon jälkeen olikin mukavaa jatkaa pääsykokeissa yrittämistä kun tuntui sen olevan melko turhaa, hehän olivat jo päättäneet, ettei media-assistentteja sisään oteta.

Töitä en alalta saanut, sillä medianomeja oli työttömänä sen verran, että paikat jaettiin heidän keskenään.

Luokkatoverini, jotka tekivät alalla jo töitä opiskelujen lomassa, ovat edelleen samoissa töissä. Nyt heillä vain on ammatillinen perustutkinto ja opintolaina.

Kuka ottaa vastuun meistä väliinputoajista?

Olemme ilmeisesti liian päteviä opiskelemaan media-alaa ammattikorkeakoulussa, mutta alikoulutettuja työskentelemään alalla.

Itse jouduin muuttamaan maalta Helsinkiin puoliväkisin ja nyt kismittää, että jätin perheeni ja tilalle sain 8 000 euron opintolainan ja epävarman tulevaisuuden.

Opetusministeriön surkeat suunnitelmat ja oppilaitosten räikeä ahneus ovat ajaneet monet nuoret koulunpenkiltä työttömiksi.

Mielestäni valtion tulisi laittaa rahahanat kiinni ja tukea vain muutamia alan kouluja, ettei tämä nuorten ihmisten riistäminen jatkuisi enää. Näin ne koulut, jotka ovat tähän asti saaneet valtiolta tukea jokaisesta media-alan opiskelijasta ja ovat sitä etua käyttäneet väärällä tavalla hyväkseen, joutuisivat vähentämään tai lopettamaan sen alan opinnot kokonaan.

Opetuksen laatu on kärsinyt, sillä piskuisemmatkin matonkudontakoulut ovat tajunneet media-alan olevan hakijamagneetti ja ovat ruvenneet tarjoamaan alan koulutusta puutteellisin resurssein.

Valitettavasti opetusministeriössä ollaan hitaita ja jäljessä kehityksestä. He eivät myönnä ongelmaa, sillä elävät siellä vuotta 1995, jolloin tilanne oli vielä hallinnassa.

Itse olen kyllästunut ikuiseen pääsykoerumbaan ja pätkätöihin ja olen päättänyt opiskella itselleni ammatin alalta, jossa ihmisiä tarvitaan ja töitä riittää.

Harmittaa vain se, että minulle kuten monelle muullekin media-ala olisi ollut kutsumusala, jossa olisi mielellään nähnyt itsensä työskentelevän vielä 40 vuodenkin kuluttua.

JulmaHuvi

Hämeenlinna

Uusimmat