fbpx
Uutiset

Mediat: pääministeri Antti Rinne valmis eroamaan – näin hallituskriisi etenee: keskustalla ei luottamusta, sdp:n eduskuntaryhmä kokoustaa ja Marin lentää Suomeen

Tänään Rinteen on tarkoitus vastata kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-kiistasta, ja hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää keskiviikkona. Iltalehden, Helsingin Sanomien ja Ylen tiedot kuitenkin kertovat, että Rinne jättäisi eronpyyntönsä jo ennen välikysymyskeskustelua.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) saapui eduskuntaan sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen maanantaina kello 10 jälkeen. Tänään selviää, eroaako pääministeri. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne (sd.) saapui eduskuntaan sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen maanantaina kello 10 jälkeen. Tänään selviää, eroaako pääministeri. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on valmis eroamaan, kertovat iltalehden, Helsingin Sanomien ja Ylen tiedot. Medioiden mukaan pääministeri pyytää tänään eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka olisi tarkoitus alkaa tänään kello 14.

HS:n tietojen mukaan Rinne on jo sopinut Niinistön kanssa audienssin Mäntyniemeen.

Ylen lähteiden mukaan Rinne odottaa nyt, että keskusta vaatisi suoraan hänen eroaan. Myös Iltalehti kertoo, että pääministeri ja sdp vaativat keskustalta kirjallisia perusteluita sille, miksi puolue vaatii pääministerin vaihtamista.

Pääministeripuolue sdp:n ja hallituskumppani keskustan välit ovat kiristyneet, kun kuljetaan kohti tiistain välikysymyskeskustelua.

Pääministeri Rinne tapasi tiistaiaamuna keskustan johtoa Valtioneuvoston linnassa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, ettei puolueen eduskuntaryhmällä tai puoluehallituksella ole luottamusta pääministeriin. Samaa keskusta viestitti jo eilen.

Rinne saapui kello 10 jälkeen sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän kertoi medialle, ettei halua vielä kommentoida asiaa.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi, että ryhmä käsittelee keskustalta aamulla saatua selvitystä.

Marin lentää Suomeen aamupäivällä

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Rinne olisi pakon edessä valmis eroamaan pääministerin tehtävästä ja nostamaan puolueen ensimmäisen varapuheenjohtajan, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) pääministeriksi.

Marin kertoi Twitterissä tiistaiaamuna, että hän lentää Brysselistä Suomeen jo aamukoneella “poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen”. Hänen lentonsa on Suomessa kello 11 jälkeen aamupäivällä.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”fi” dir=”ltr”>Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen lennän Brysselistä Suomeen jo aamukoneella. Televiestintäneuvoston kokousta johtaa tämän hetkisen tietoni mukaan seuraava puheenjohtajamaa Kroatia. Suomen ministereiltä edellytetään läsnäoloa kotimaassa.</p>&mdash; Sanna Marin (@MarinSanna) <a href=”https://twitter.com/MarinSanna/status/1201752199900123136?ref_src=twsrc%5Etfw”>December 3, 2019</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Suomen Kuvalehden mukaan Rinne kertoi maanantaina puoluetovereilleen, että hän jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Kello 14 on tarkoitus aloittaa välikysymyskeskustelu, jossa Rinteen on määrä vastata oppositiopuolueiden välikysymykseen hänen toiminnastaan Posti-kohun aikana. Ennen tätä hallituksen pitäisi saada selvyys tilanteeseensa.

Keskusta ei ottanut selvää antaa Rinteen eroon

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvosteli myöhään maanantai-iltana sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen kovin sanoin keskustaa, koska puolueen viestintä on epäselvää. Hän vaati keskustalta selvää vastausta siitä, onko puolueella valmiutta jatkaa yhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

– Jos minun viestintääni on haukuttu epäselväksi, keskustalla se on vielä epäselvempää. Haluan oikeusturvanikin takia saada selvän vastauksen kyllä vai ei ja mitkä ovat sen perusteet, Rinne sanoi.

Eilen maanantaina keskusta ilmoitti, että heillä on “henkilöön liittyvää epäluottamusta”. Puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei kuitenkaan maininnut pääministeri Antti Rinnettä nimeltä tai antanut selvää vastausta siihen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

Hän totesi, että puolue toivoo nykyisen hallituspohjan jatkavan, mutta odottaa sdp:n “vetävän johtopäätökset tästä tilanteesta”.

Rinteen asemaa puitiin maanantaina sekä keskustan eduskuntaryhmän että puoluehallituksen kokouksessa. Puoluehallituksen tiedotteessa kerrotaan, että keskusta toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

MTV Uutiset kertoo, että keskusta olisi kertonut epäluottamuksestaan pääministeri Antti Rinnettä kohtaan jo sunnuntaina hallituspuolueiden viisikon ja eduskuntaryhmien kriisikokouksen jälkeen.

Lisäksi Rinne on MTV:n tietojen mukaan saanut tiedon epäluottamuksesta jo tänään yhdeltä pidetyssä palaverissa eli ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.

Sdp:n puoluehallitus Rinteen tukena

Pääministeri Rinne kertoi tilanteesta medialle sen jälkeen, kun hänen asemaansa pääministerinä oli käsitelty sdp:n puoluehallituksen kokouksessa myöhään sunnuntai-iltana. Rinteen mukaan hänellä on puoluehallituksen täysi tuki.

– Tämän päivän puoluehallituksen tuki on täydellinen näissä sdp:n puheenjohtajan ja pääministerin asioissa. On erittäin helppoa olla tällä hetkellä sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri.

Myös puoluesihteeri Antton Rönnholm vakuutti, että puoluehallitus seisoo Rinteen tukena

Muut hallituspuolueet ovat olleet vaitonaisempia pääministerin asemasta kuin keskusta.

Vihreät tai vasemmisto eivät ole vielä ottaneet kantaa siihen, luottavatko puolueet pääministeriin. Iltalehden tietojen mukaan vihreät olisivat kuitenkin tukemassa Rinnettä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi maanantaina, että puolue tukee pääministeriä.

Mitä seuraavaksi?

Tänään eri puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat ennen kello 14 alkavaa välikysymyskeskustelua. Esimerkiksi pääministeripuolueen sdp:n kansanedustajat ovat olleet tähän asti hiljaa mahdollisesta kritiikistä puolueen puheenjohtajaa kohtaan.

Maanantai-iltana Rinne ei ollut valmis eroamaan, vaan korosti oman puolueensa tukea. Esimerkiksi Ilta-Sanomien haastattelemien nimettömät keskustan kansanedustajat ovat kuitenkin toivoneet, että Rinne ilmoittaisi erostaan jo ennen välikysymyskeskustelua.

Välikysymyskeskustelun on tarkoitus alkaa tänään kello 14. Pääministeri Rinne on sanonut, että hän vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen itse.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksessä on kyse valtion omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja eduskunnalle annetuista tiedoista. Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta sekin on vaatinut pääministerin eroa.

Hallituksen luottamuksesta on määrä äänestää huomenna keskiviikkona. Jos hallitus ei saa eduskunnan enemmistöä taakseen äänestyksessä, hallitus kaatuu.

Rinteen hallituksella on eduskunnassa 117 kansanedustajan enemmistö. Hallituspuolueet tukevat yleensä hallitusta, mutta ainakin keskustan kohdalla tilanne on nyt epäselvä.

Välikysymys on johtanut hallituksen kaatumiseen viimeksi yli 60 vuotta sitten.

Juttua päivitetty kello 10.17, 10.01 ja kello 9.36: Lisätty tuoreita tietoja aamun kokouksista. Aiemmin lisätty medioiden tiedot pääministerin valmiudesta eroon, tieto Rinteen ja Kulmunin tapaamisesta sekä tietoa Sanna Marinin paluulennosta ja Suomen Kuvalehden uutisesta.

Tie hallituskriisiin

Jupakassa on kyse pääministeri Antti Rinteen (sd.) toiminnasta Posti-kiistassa.

Rinne on sanonut, että Postin hallitus toimi vastoin maan hallituksen kantaa suunnitellessaan pakettilajittelijoiden siirtoa tytäryhtiöön ja halvempaan työehtosopimukseen.

Epäselvyyttä ovat aiheuttaneet muun muassa Rinteen eduskunnassa antamat vastaukset, joita on pidetty ristiriitaisina sen osalta, miten hän ja entinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat asiassa toimineet.

Tilanne kärjistyi entisestään perjantaina, kun Postin hallituksen lähetti tiedotteen, jossa se sanoi pitäneensä omistajaohjausta koko ajan tietoisena tilanteesta.

Rinne on puolestaan syyttänyt Postin hallitusta huonosta tiedonkulusta.

Postin ympärillä vellonut kohu johti jo perjantaina Paateron eroon ministerintehtävistä.

Menot