Uutiset

Megahertsien uusi vuosi

Digitalit vilistävät keittiön poppikoneessa. FM-kohina irrottaa otteensa signaaleista, mutta vain hetkeksi. Uusi vuosi toi muutoksia radiokanaville. Niistä on otettava selko.

Maikkarin Sävelradion aallot eivät ole velloneet meillä koskaan, joten tämä poistuminen kanavakartalta ei liikauta tunteita. Kuten ei myöskään Radio Cityn, joka – kauan kauan sitten – oli sentään ainutlaatuinen työpaikka.

Tänä päivänä harmittaa enää se, ettei Radio Cityn nimeä muutettu viimeistään silloin, kun ulkomaalainen omistaja otti taajuuden haltuunsa. Viime vuosien Cityllä ja 80-luvun, usein amatöörimäisellä, mutta silloin tällöin loistokkaalla radiotoiminnalla ei ollut mitään yhteistä. Ei mitään.

Ripaus Radio Cityn alkuaikojen henkeä ja ennen kaikkea musiikkitarjonnan laaja-alaisuutta elää tällä hetkellä Radio Helsingissä. Sen lähettimien tehoja on viime aikoina lisätty, mutta sairiolaiseen keittiöön asti ne eivät ainakaan uudenvuodenpäivänä yltäneet. Harmi.

SanomaWSOY:n uutuuden Radio Rockin signaali kuuluu vahvana. Kanavan mainosslogani kuuluu ”soitetaan mitä halutaan”. Toistaiseksi on mahdoton tietää ketkä haluavat, sillä juontajat vetävät mikkiluurit korville vasta tammikuun puolivälissä. Mutta kravitzien, pearl jamien ja himien perusteella voi tehdä pika-analyysin: Radio Rock perii Radio Cityn kuuntelijat ja pahinta jullimusiikkia välttämällä kaappaa pari naiskuulijaakin päälle.

Perin kummallinen on se salamyhkäisyys, jonka SanomaWSOY on kietaissut Radio Rockin naispuolisen vastineen ympärille. Typerryttävän huonolla LadyFM -työnimellä kulkevan kanavan pitäisi startata tässä kuussa, mutta mitään muuta siitä ei tiedetäkään. Törmäsin mahdollisesti maanantaina sen taajuudelle. Matala miesääni toisti luuppina ”tällä taajuudella alkaa ensi viikolla uusi radiokanava, lupaamme hienoja hetkiä radion parissa, virittäydy kanavalle ja viihdy aitojen, ammattitaitoisten juontajien parissa”. Se siitä. Parissa viettämiseen ja viihtymiseen en periaatteellisista syistä ala.

Näillä näkymin Digitalit siis vilistävät keittiön poppikoneessa jatkossakin. Elleivät jämähdä pysyvästi YLE Radio 1:lle. Tyylinsä tinkimättömyys on kääntynyt sitä itseään vastaan tehden siitä aidosti raikkaan vaihtoehdon. Niin hyvää en ole kuullut aikoihin kuin ykköseltä Tapani Baggen tekstiin perustuva kuunnelma joulukuussa.

Vastaavaa näkemyksellisyyttä ja ammattitaitoa me Yleisradion ylläpitäjät toivomme nyt talon uudelta uutisorganisaatiolta, joka rakennettiin korvaamaan STT:hen katkaistu silta. On epäreilua vetää johtopäätöksiä yhden päivän, varsinkin uudenvuodenpäivän radiouutisten perusteella, mutta vähän pelottaa. ”Uudenvuodenvietto oli vilkasta, mutta rauhallista”, ” Stefan Wallin aloittaa ympäristöministerinä” ja ”Keskisuomalaisen mukaan pankeissa on miljoonia ihmisten tileille unohtamia rahoja”. ”Ja sitten ulkomaille…”

ursula.ryynanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic