fbpx
Kolumnit Uutiset

Meidän jokapäiväinen seksismimme

Naiset eivät pidä jalkapallosta tai osaa pelata videopelejä. Miehet eivät itke tai hoida lapsia kotona.

Alkuviikosta tunniste #arkipäivänseksismi on herättänyt vilkasta keskustelua Twitterissä. Kymmenet miehet ja naiset ovat jakaneet kokemuksiaan siitä, kuinka heihin suhtaudutaan tietyllä tavalla sukupuolensa mukaan.

Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka vähättelevät muiden kohtaamaa seksismiä omaan sukupuoleensa kohdistuvan epätasa-arvon perusteella.

Yksi asia vähättelijöiltä on päässyt unohtumaan. Kyse ei ole siitä, kellä on asiat huonommin.

Sukupuolirakenteet vaikuttavat meihin kaikkiin joka päivä. Ne ovat läsnä arjessa, olimme sitten naisia, miehiä tai muunsukupuolisia, eli itsensä sukupuolettomiksi tai monisukupuolisiksi kokevia.

Eri sukupuoliin liitetyt ominaisuudet eivät ole biologisia vaan kulttuurisia ja yhteiskunnallisia. Sukupuoli on siis loppujen lopuksi rakenne, joka on ihmisen muovaama.

Joidenkin mielestä rajoittavasta sukupuoliajattelusta pitäisikin luopua kokonaan.

Arkipäivän seksismillä ei tarkoita miesten asevelvollisuutta tai naisten pienempiä palkkoja. Arkipäivän seksismi näkyy ilmapiirissä, sanoissa ja teoissa ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Arkipäivän seksismi on sitä, että suhtaudumme toisiin ihmisiin heidän oletetun sukupuolensa mukaan.

Itse osaan puhua vain omasta puolestani, naisena. Minulle seksismi ei ole jokapäiväistä, vaan se kytee pinnan alla.

Se tulee esiin näennäisesti hyvää tarkoittavien setien tytöttelynä tai oletuksena siitä, että naisena osaan ilman muuta neuloa ja korjaan mielelläni rikkoontuneet housut.

Ahdistuminen arkipäivän seksismistä ei ole turhasta loukkaantumista. Sukupuolen ahtaminen ennalta määrättyyn lokeroon voi nimittäin vaikuttaa lopulta siihen, millaisia unelmia miehet tai naiset tohtivat tai voivat tavoitella.

Seksismin ongelmat on tiedostettu kauan sitten. Naisten ja miesten välisen yhteiskunnallisen tasa-arvon edistämiseksi toimiva tasa-arvoasiain neuvottelukunta perustettiin jo vuonna 1972.

Sen tehtävänä on yhä nostaa esiin sukupuolten epätasa-arvoa ylläpitäviä rakenteita ja toimia aktiivisesti niiden poistamiseksi. Meistä jokainen voi pyrkiä samaan.

Luokitteluihin perustuva ajattelu on ihmiselle ominaista, eli arkipäivän seksismi on usein tiedostamatonta. Silti siihen voi ja pitää kiinnittää huomiota.

Menot