Kolumnit Uutiset

Meidän kylän vaikeneva valtiomies lähtee Lontooseen

Turvallisen tuttu hahmo poistuu Harvoilanmäen bussipysäkiltä ainakin muutamaksi vuodeksi. Muistan eräänkin kerran, kun Johannes Koskinen oikeusministerinä kulki julkisilla liikennevälineillä, mikä varmaan tuotti harmaita hiuksia valtioneuvoston turvamiehille. Monissa maissa ei voi kuvitellakaan, että tärkeä poliitikko laskeutuu niin perusteellisesti tavallisen kansan pariin.

Lähes täydellisyyttä hipova tavallisuus on ollut Johannes Koskisen (sd.) poliittinen valttikortti kaikki nämä vaalien tahdittamat vuodet. Hän ei ole koskaan räväkkyydellään varsinaisesti häikäissyt. Esitystapa ja tyyli eivät ole olleet julkisuushakuisia.

Vaikeneva valtiomies osaa olla terävä ja tuohtunutkin, mutta samalla asiallinen aina. Tässä ominaisuudessa on monilla poliitikoilla rutkasti oppimista.

Sitten joku on vielä ihmetellyt sitä, miksi kansa äänestää väritöntä Johannesta. Hän on rakentanut uskottavuutensa hämäävän hiljaisista rakennuspuista.

Johannes Koskinen valittiin ensi kertaa eduskuntaan vuonna 1991. Tie vei ministeriksi, eduskunnan varapuhemieheksi, perustuslakivaliokunnan johtoon ja ensi syksynä Lontooseen Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin, siihen samaan, jonka johtokunnassa myös kokoomuksen Koskinen, eli Jari jokunen vuosi sitten vaikutti.

Ykkösehdokkaan poistuminen listalta on demareille maanjäristys. Hänen jättämäänsä aukkoa ei pysty kukaan tällä aikataululla täyttämään.

Koskisen äänet ovat olleet kaikissa viime vaaleissa kullan arvoisia hänen puolueelleen. Ne eivät ole vieneet vain häntä rytinällä eduskuntaan, vaan kannatelleet koko SDP:tä ja pitäneet sen vaalipiirin suurimpana.

Viime eduskuntavaaleissa Johannes Koskinen sai 7 603 ääntä. Aikaisemmissa vaaleissa äänimäärät ovat olleet 9 056 ja vuoden 2003 vaaleissa peräti 12 135.

Ehdokkaiden on turha edes mielessään jakaa kodittomaksi jäävää äänipottia. Missään ei ole äänikasoja, joissa olisi päällä nimi ja osoite. Ehdokkaiden ja puolueiden on ihan itse hankittava kannatuksensa.

Iso osa Koskisen äänestäjistä on varmasti puolueuskollisia perusdemareita. Vasta huhtikuun 19. päivän vaalituloksesta kuitenkin näkyvät hänen poissaolonsa vaikutukset.

Lontoon pesti sopii Koskiselle kuin nenä päähän. Hänellä riittää kokemusta kansainvälisistä tehtävistä, muun muassa Etyjistä ja vaalitarkkailusta.

EBRD:n tarkoitusperät ovat juuri sitä, mitä Koskinen on tähänkin asti halunnut edistää: itäisen Keski-Euroopan maiden ja etenkin entisen Neuvostoliiton maiden demokratiakehitystä.

Vaalitarkkailusta puhuttaessa Johannes Koskinen on väsymätön demokratian puolestapuhuja. Ihan koko kuva hänestä ei ole hiljainen värittömyyskään. Joskus on bussipysäkilläkin tullut purevaa palautetta, joka on vieläpä osunut maaliinsa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic