fbpx
Uutiset

Meidän päättäjät tekevät sokkona päätöksiä

Hämeen Sanomien tämän viikon puheenaiheena on Hämeenlinnan kaupungin virkamiesten valta.

Valtuusto meni viime vuonna hyväksymään hallintosäännön muutoksen, jossa virkamiesten valtuuksia kasvatettiin.

Esimerkiksi ennen virkamies sai tehdä itsenäisesti hankintoja 100 000 euroon asti. Nyt mitään kattoa ei ole.

Valtuusto ja lautakunnat määrittävät kaupungin tahtotilan ja virkamiehet toimivat tämän tahtotilan mukaan. Virkamiehet voivat lautakuntien ja valtuuston valtuuttamina päättää vaikka 29 miljoonan kateurakasta niin kuin tässä taannoin kävi.

Haastattelin viime viikon lopulla lähes kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat. Kaikki Johannes Koskista lukuun ottamatta sanoivat, etteivät ymmärtäneet hallintosääntöä hyväksyessään, että virkamiesten valta kasvaa näin paljon.

He olivat pöyristyneitä lukiessaan Hämeen Sanomista, että tilaajajohtaja Päivi Saloranta oli tilannut YIT:ltä tunneliurakan. Kaupunginhallitukselta asiaa ei oltu kyselty.

Nyt kaikki ryhmyrit ovat sitä mieltä, että hallintosääntöä pitää mahdollisimman nopeasti muuttaa, ettei päätöksen teko enää valu yhtään enempää virkamiesten niskoille. He myös haluavat, että joku katto pannaan virkamiesten valtuuksille. Ainakaan miljoonaluokan hankintoja eivät virkamiehet saisi itsenäisesti tehdä.

Miten sitten ryhmyrit puolustautuvat, kun eivät tienneet antaneensa tilaajajohtajille näin suurta valtaa?

He selittivät, että luettavaa on paljon. He myös muistelevat, ettei hallintosääntöä muutettaessa käyty keskustelua siitä, että tilaajajohtajilla ei ole mitään kattoa hankinnoissa.

He myös kritisoivat virkamiesvalmistelua, jossa ei kuulemma tarpeeksi selkeästi informoida asioista vaan asioita pitää joskus lukea rivienvälistä. Esittelijöiden pitäisi informaatiotulvassa pystyä tuomaan esille merkittävät muutokset, jottei kävisi niin, että päätetään asioista, joista ei mitään ymmärretä.

Toisin sanoen meidän valitsemamme päättäjät tekevät päätöksiä joskus sokkona. Kuudesta haastatellusta viisi ei ymmärtänyt, mitä oikeasti päätti.

Mitä tulee sitten virkamiesvalmisteluun, moni ryhmyri sanoi, ettei asiaa ollut tarpeeksi selvästi informoitu. Ei ollut siis oikein selvää, että tilaajajohtajien entinen 100 000 hintakatto katoaa kokonaan hallintosäännöstä tai se, että kaupungin virkamiehet saavat vapaasti päättää uusista henkilövalinnoista.

Herää kysymys, mitä järkeä valtuuston on hamuta takaisin antamaansa valtaa, jos siellä ei ymmärretä päätösten merkityksiä ja seurauksia kuin vasta sitten, kun on kakat housussa.

Olisihan se päättäjienkin paljon helpompi syyttää yhtä virkamiestä huonosta päätöksestä kuin etsiä toisistaan syypäitä. Saati sitten kansalaisen.

Menot