Uutiset

Meijeri aiotaan säilyttää

Hämeenlinnan Osuusmeijerin toimitusjohtaja Risto Koski ja hallituksen puheenjohtaja Olli Palmu ovat varmoja, että meijeri jatkaa toimintaansa tuottajien omistamana osuuskuntana vielä 15 vuodenkin kuluttua.

-Olen jo varannut Jorma Ijäkseltä option, että hän kokoaa vanhoista historiikeista yhtiön satavuotishistorian. Ijäs on luvannut olla mukana, Palmu sanoo.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri täytti viime vuonna 85 vuotta. Jorma Ijäs on meijerin entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja, joka kirjoitti lyhyen historiikin meijeristä juhlavuonna.

-Yhteistyö Arla Ingmanin kanssa on tuonut lisäarvoa molemmille, toimitusjohtaja Koski toteaa.

Tuottajilla vähän?jalostusmeijereitä

Osuusmeijerin johtajien mielestä meijerissä on osattu tehdä oikeat päätökset nimenomaan oikeaan aikaan. Päätöksillä on osattu katsoa tulevaisuuteen. Se solmi yhteistyösopimuksen Ingman Foodsin kanssa (nykyisin Arla Ingman) vuonna 1994.

-Jos olisimme jääneet yhteistyöhön Valion kanssa, meijeriä ei enää olisi olemassa. Sillä ei olisi omaa tuotannollista toimintaa, Palmu sanoo.

Suomessa valtaosa osuustoiminnallisista meijereistä ovat fuusioituneet keskenään ja jääneet hankintaosuuskunniksi, jotka vain toimittavat raakamaidon Valiolle. Suomessa on vain viisi tuottajien omistamaa tuotannollista meijeriä ja pari hyvin pientä sellaista.

Palmun mukaan Hämeenlinnan Osuusmeijerillä ja sen hallintoelimillä olisi varsin vähän päätettävää, jos siltäkin puuttuisi tuotannollinen toiminta.

-Nytkin teimme hallituksessa aidosti päätöksiä, jotka vaikuttavat meijerin tuotantoon, maidontuottajiin ja työntekijöihin.

Osuusmeijeri on investoinut tuotantoon 10 miljoonaa euroa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toimitusjohtaja Kosken mielestä meijeri on onnistunut melko hyvin suuren investointien ajoittamisessa.

-Meijeri laajensi kiinteistöä terminaalilla oikeaan aikaan. Saimme tilaa uudelle tuotantolinjalle ja pystyimme oikeaan aikaan laajentamaan tuotantoa.

Uudella linjalla?uusia tuotteita

Meijerin maidonjalostus on pysynyt samalla litramääräisellä tasolla, runsaassa 100 miljoonassa litrassa, kolme neljä vuotta. Sen sijaan maitotuotteiden valikoima on laajentunut paljon. On näköpiirissä, että valikoimien laajentumien jatkuu.

-Aloitimme juuri luomumaidon käsittelyn ja pakkaamisen. On mahdollista, että myös luomusta tulee nykyistäkin laajempi sarja erilaisia maitotuotteita. Uusi tuotantolinja tekee sen mahdolliseksi, Koski sanoo.

Meijerin tuotanto oli viime vuonna noin 110 miljoonaa litraa. Koski kertoo, että Arla Ingman -ryhmän tavoitteena ei ole ensisijaisesti kasvattaa markkinaosuuttaan vaan säilyttää nykyiset asemat.

-Tarvittaessa kasvatamme myös volyymia. Nykyiset laitteet ovat sellaiset, että tuotannon kasvattaminen on mahdollista.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri päivittää kuluvan vuoden aikana yhteistyösopimuksen Arla Ingmanin kanssa. Meijerin hallituksen puheenjohtaja Olli Palmu kertoo, että vuonna 1998 päivitettyyn sopimukseen ei ole kuitenkaan tulossa merkittäviä muutoksia.

-Ainakin osapuolen nimi pitäisi muuttaa, sillä voimassaoleva sopimus on tehty Ingman Foodsin kanssa. (HäSa)

Mainos