Uutiset

Meill´ on hanki ja jää, kumma kyllä

– Kevät tulee, räystäät tippuu.
– Siltä näyttää. Siinä tippui räystäs. Siinä toinen. Ja syöksytorvi. Nyt taitaa tulla alas koko katto. Rompsis, sillä lailla. Savupiippu näyttäisi jääneen toistaiseksi pystyyn, mutta odotetaan nyt rauhassa ja katsotaan, miten käy. No niin, siinä tuli tuulenpuuska.
– Kesä tulee. Puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen…
– … ympäristöministeriön ja rakennusalan jokavuotisesta kattojen romahdustilannekatsauksesta ei päivääkään.
– Mitenkäs se vanha kansa sanoikaan? Jos on syksyllä halli harjassa…
– …niin on keväällä katto kasassa.

Syksyllä talvi yllättää autoilijat, keväällä se yllättää rakentajat. On se vaan niin viekas vuodenaika, vieläpä joka vuosi.

Talvella talvi yllättää hiihtäjät, etenkin ammatikseen hiihtävät, vuosikausia lajiaan harjoitelleet kilpahiihtäjät. Tuulisella säällä laduille on yllättäen tupruttanut lunta.

Tuulettomalla säällä ladulla on roskia. Jos ei tuule eikä ole tuulematta, latu ei ole liukas. Jos se on liukas, se on liian liukas.

Rakentajat ja rakennusinsinöörit lumi yllättää satamalla aivan yllättäen rakennusten katoille. Varsinkin, jos lumi sataa tasakatolle, se kaikkien yllätykseksi jää sinne.

Sitten se on siellä, mikä on hämmästyttävää sekin. Sitten talo romahtaa, kumma kyllä. Entäs sitten, ihmettelee ympäristöministeri. Yllättävää kyllä, kukaan ei tiedä, mitä sitten.

Sellainen on suomalainen talvi.

Kautta aikojen tiedemiehet ovat pyrkineet selittämään tätä suomalaisen talven jokavuotista yllättävää ominaisuutta. Siis sitä, että talvi suunnilleen lähes joka vuosi yllättäen edeltää kevättä.

On esitetty niinkin rohkea hypoteesi, että Maa olisi Aurinkoa avaruudessa kiertävä pallo, ja tämä kiertoliike jollakin tavalla kukaties liittyisi lumen yllättävään satamiseen tasakatoille eri puolilla Suomea, varsinkin talvisin.

Rakennusliiton mukaan varmaa näyttöä tälle ns. aurinkokeskiselle maailmankuvalle ei kuitenkaan ole saatu.

– Meidän käsityksemme mukaan Maa on litteä ja sijaitsee liikkumatta suuren kilpikonnan selkäkilven päällä universumin keskipisteessä, joten luntakaan ei näkemyksemme mukaan pitäisi missään oloissa yllättäen sataa Suomessa etenkään keväisin, liitosta korostetaan.

Selvää on, että jos pallon muotoinen Maa kiertäisi Aurinkoa, liikkeestä syntyvä viima puhaltaisi tasakatoille yllättäen kertyneen lumen pois, liitosta huomautetaan. Lisäksi Australiassa lumi sataisi alhaalta ylöspäin, mikä liiton mukaan on mahdotonta, tai ainakin hyvin yllättävää.

Liiton mukaan lumen sataminen katoille johtuukin pikemminkin liian pienistä palkoista sekä ylimitoitetuista säästötoimista.

Romahtelevien kattojen mysteeriin palataan uudelleen myöhemmin, jos talvi vielä joskus tulee, ympäristöministeriöstä luvataan.

Päivän lehti

30.3.2020