Uutiset

"Meillä itsellä paitoja riittää"

-Odota, se kannattaa leikata tälleen, opastaa Hämeenlinnan normaalikoulun oppilas Verneri Hellstén luokkatoveriaan ja kääntelee mustaa college-kangasta osaavin ottein.

Työpari Joonas Ilva niputtaa valmisteilla olevan paidan hihan reunat kohdakkain ja nipistää ne nuppineuloilla yhteen. Tämä on aitoa suomalaista vientiä: ensi viikolla valmis vaate lähtee Suomen Punaiselle Ristille ja edelleen jonnekin, jossa sitä tarvitaan.

-On kivaa, että vaatteet menevät apuun jonnekinpäin maailmaa. Meillä itsellä paitoja riittää, pojat pohtivat.

Normaalikoulussa on kuluneella viikolla ommeltu hameita, puseroita ja shortseja SPR:lle lahjoitettavaksi. Oppilaat viimeistelevät vaatteita vielä tänään perjantaina – ja myös ensi viikon käsityötunneilla, jos kaikkia saumoja ja päärmeitä ei saada valmiiksi.

Virheestä tulikin kukkanen

Kolmansien ja viidensien luokkien oppilaat väsäävät SPR:lle vaatteita nyt ensi kertaa. Vastaava lahjoitusvaatteiden tekourakka on parhaillaan meneillään muun muassa Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä.

Normaalikoulussa rupeama sattui yksiin niin sanotun vaihtotyöskentelyn kanssa eli ompelukoneita käyttelevät nyt tekniset käsityöt valinneet oppilaat. Suuri osa heistä on poikia.

-Muistattehan, että hihansuut ja helmat huolitellaan ompelukoneella eikä saumurilla, koska saumurissa on leikkuri, evästää tekstiilityönopettaja Jaana Inki, joka tarttui SPR:n avunpyyntöön, joka tupsahti tekstiiliopettajien postituslistalle.

Kuluneen viikon aikana käsityötunneilla on opittu muun muassa se, että virhe voi johtaa entistä parempaan lopputulokseen.

Erään paidan etumukseen repesi työn tiimellyksessä rehevä palkeenkieli. Nyt sen tilalla on kukkanen ja alla pala tukikangasta. Lopputulos on hauska.

-Paidasta ei olisi tullut näin hyvä, ellei vahinkoa olisi käynyt. Ei mitään paniikkia siis. Tahallaan reikiä ei kuitenkaan saa ruveta leikkelemään, Inki nauraa.

Inki on iloinen siitä, etteivät nuoret vaatteentekijät ole harmitelleet tuotoksien lähtemistä maailmalle.

-Yleensä oppilaista on kiva tehdä nimenomaan itselle, mutta tällä viikolla kaikki ovat olleet innoissaan siitä, että voimme olla avuksi.

Päivän lehti

6.8.2020