fbpx
Kolumnit Uutiset

Meiltä ei nyt kysytä

Jotenkin ymmärrän, että pakolaiskriisi ihmetyttää monia suomalaisia. Uskon, ettei kaikki hämmennys ole vihamielisyyttä tai rasismia.

Onhan tämä, kun yhtäkkiä mikään ei ole ennallaan. Tänne tulee tuhatmäärin ihmisiä ihan kutsumatta, vaikka maamme taloustilanne on mikä on. Ja meiltä ei kysytä mitään.

Luotan kuitenkin siihen, että useimmat suomalaiset ymmärtävät, että nyt on kyse todella suuresta hädästä. Siitä kertoo sekin, että pakolaisia tulee runsaasti tänne asti, vaikka meidän kylmä, hiljainen ja ennen kaikkea tuntematon maamme ei ole ollut koskaan ykköskohde edes turvapaikan hakijoille. Suomi taitaa olla monelle se viimeinen vaihtoehto.

Ikävä kyllä tilanne on nyt niin vakava, että ei ole oikein edes tilaa periaatteelliselle keskustelulle siitä, haluammeko pakolaisia tänne vai emme. Meidän on autettava, suhtauduimme pakolaisiin, siirtolaisiin tai maahanmuuttajiin miten tahansa.

Nyt on siis aivan turha keskustella “monikulttuurisuuden painajaisesta”, sillä eihän millään sivistyneellä valtiolla ole muuta mahdollisuutta kuin auttaa hädässä olevia ihmisiä. Nämä ihmiset ovat jo Euroopassa, ja on aivan turhaa saivartelua ruveta vetoamaan johonkin Dublinin-sopimukseen. Koko taakkaa ei vain voi jättää Kreikalle ja Italialle. Jos niin tekisimme, ainakin eteläeurooppalaisten suhtautuminen meitä kohtaan muuttuisi varmaan aika nihkeäksi.

Tehdäänpä ajatuskoe. Entä jos Pietarin tai Murmanskin ympäristössä sattuisi jotain vakavaa, ja sadattuhannet ihmiset tulisivat sieltä rajan yli turvaa hakemaan. Olisiko kiva, jos vaikkapa Ruotsi, Saksa ja Ranska ilmoittaisivat, että pitäkää pakolaisenne eivätkä suostuisi avaamaan heille rajojaan?

Emme voi myöskään vedota siihen, että aitojen pakolaisten joukossa voi olla niitä, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen, jotta pääsisivät asumaan hyvän elintason maahan. Turvapaikkaprosessin tulisi karsia nämä tapaukset. Ja vaikka se ei aina onnistuisikaan, emme voi olla auttamatta.

Pakolaisongelma on nyt niin suuri, ettei sitä voi edes tajuta. Eihän tällaista ole tapahtunut sitten toisen maailmansodan. Tuntuu aika uskomattomalta, että maailma yhtäkkiä nyrjähti tällä tavalla.

Valitettavasti emme voi vain jäädä odottamaan, että tapahtuisi pikainen nyrjähdys takaisin päin. Siksi pakolaisia on autettava nyt.

Menot