Kolumnit Uutiset

Meitä viilataan linssiin ja rajusti

Viime viikolla nousi kohu D-vitamiinista. Itä-Suomen yliopisto oli tutkinut 23 D-vitamiinivalmistetta. Paljastui, että lähes 50 prosenttia tutkituista tuotteista sisälsi selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin pakkausselosteessa kerrottiin.

D-vitamiinit oli hankittu kaupoista, apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Kävi ilmi, että apteekissa myynnissä olevat ravintolisät eivät automaattisesti ole luotettavampia kuin päivittäistavarakaupasta tai luontaistuotekaupasta hankitut tuotteet. Eikä hintakaan paljastanut mitään. Halvimpien kuin kalliimpienkaan tuotteiden seloste ei pitänyt paikkaansa. Muutamassa tuotteessa ei ollut D-vitamiinista tietoakaan.

Nyt Evira tutkii asiaa.

Eviran ylitarkastaja Anna Mizrahi sanoi Ylen haastattelussa, että vastuullinen toimija ryhtyisi heti toimiin tutkimuksen perusteella ja ottaisi tuotteet pois myynnistä siihen asti, kunnes joko merkintää tai tuotekoostumusta on korjattu.

Mutta mitä tapahtui? Ainakin yksi D-vitamiinin valmistaja lähetti tiedotetta toisensa perään, ettei Itä-Suomen yliopiston tutkimus pidä paikkaansa.

Oli miten oli, kuluttajaa tässä on huijattu. Kaupan, apteekin ja luontaistuotekauppojen luottamus on mennyt, kun hyllystä löytyy perunajauhoa, muttei D-vitamiinia, vaikka tuoteseloste kertoo toista.

Ennen on aina hoettu, että pakkausselosteet pitäisi tarkasti lukea, jotta tietää, mitä syö. Enää ei voi selostuksiinkaan luottaa vaan pitäisi olla pikkulaboratorio, jossa voisi tutkia, mitä tuote on syönyt.

Varmasti Evirasta vielä kuuluu, oliko tuotteet tutkittu asianmukaisesti ja mikä on totuus. Oikeastaan sillä ei ole kuluttajan kannalta kovin suurta merkitystä. Enemmän painaa se, että pitäisi ihan oikeasti suhtautua moneen asiaan kriittisesti eikä uskoa sitä kaikkea sontaa, mitä meille totuutena syydetään tuoteselosteissa ja mainospuheissa.

Ei ole pitkä aika siitä, kun Ruotsissa ja Ahvenanmaalla myytiin värjättyä sianlihaa naudanlihana.

Virosta on myös roudattu vitamiineja samaa tahtia kuin viinaa. Sisältävätköhän nekin huijauksen?

Meille myydään myös kaiken maailman gefilus-, proteiini- ja muita maitotuotteita, jotka ovat sisältävinään jotain tiettyä ainetta enemmän kuin perustuote. Jos tuoteselostuksien pienet präntit jaksaa lukea, aika usein selviää, että ihan tavallinen maitorahka olisi parempi valinta kuin proteiinimaitovalmiste.

Voisi myös mainostaa: Voisitko paremmin, jos et söisikään ”actimelliä” vaan tavallisen jogurtin? 10 päivän jälkeen saat rahasi takaisin, jos näin ei ole.

Mutta kiinnostaako meitä, mitä suuhumme panemme? Näillä ruoanhinnoilla kiinnostaa myös se, mitä ruoka maksaa. Mainostetut tuotteet usein vähän enemmän.

Nyt mainostetaan luomukinkkuja. Ne pitäisi jo tilata, että varmasti saisi.

Epäily heräsi. Onko kinkku oikeasti luomu? Miksi se pitäisi tilata jo nyt? Kuinka paljon painosta on suolavettä? Mitä se possu on oikeasti syönyt? Kuka kertoisi totuuden?

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic