fbpx
Uutiset

Meksiko teki USA:lle tarjouksen siirtolaisuuden estämisestä: 6 000 sotilasta Guatemalan rajalle

Meksikon Chiapasissa poliisi otti keskiviikkona kiinni keskiamerikkalaisia ihmisiä, jotka pyrkivät kohti Yhdysvaltoja. Kuva: Carlos Lopez
Meksikon Chiapasissa poliisi otti keskiviikkona kiinni keskiamerikkalaisia ihmisiä, jotka pyrkivät kohti Yhdysvaltoja. Kuva: Carlos Lopez

Meksiko aikoo lähettää kansalliskaartin joukkoja maan etelärajalle Guatemalan kanssa. Sotilaita on määrä lähettää 6 000.

Kyseessä on Meksikon pyrkimys rauhoitella etenkin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon huolia siirtolaisuudesta.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Olemme selittäneet, että heitä (sotilaat) on 6 000 miestä ja heidät sijoitetaan sinne (Guatemalan raja), Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard sanoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Ebrard tapasi Yhdysvaltain virkamiehiä Washingtonissa torstaina.

Meksikon ja Yhdysvaltain neuvottelut siirtolaisuudesta jatkuvat perjantaina.

Trump on uhannut asettaa tuontitulleja meksikolaisille tuotteille ensi viikosta alkaen, jos Meksiko ei tee enempää Yhdysvaltoihin pyrkivien ihmisten estämiseksi.

Varapresidentti Mike Pence kommentoi, että neuvotteluissa on tapahtunut edistystä.

Trump on palaamassa Euroopasta perjantaina iltapäivällä Yhdysvaltain aikaa. Pencen mukaan Trumpilla on viimeinen sana mahdollisesti tehtävään sopimukseen.

Meksiko on viime päivinä ottanut kiinni siirtolaisia, jotka ylittävät sen eteläisen rajan. Siirtolaiset ovat enimmäkseen keskiamerikkalaisia, ja he pyrkivät kohti Yhdysvaltoja.

Meksiko myös on sulkenut kymmenien salakuljetuksesta epäiltyjen ihmisten pankkitilejä.

Trump lupasi vaalikampanjassaan vuonna 2016 ottaa kova linja maahanmuuttoon. Hän pyrkii varmistamaan tulevansa valituksi seuraavissa vuoden 2020 vaaleissa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että tuontitullit voisivat johtaa talouden taantumaan Meksikossa. Meksikolaiset virkamiehet sanovat puolestaan, että mahdollinen taantuma johtaisi siihen, että entistä enemmän ihmisiä pyrkisi Yhdysvaltoihin.

Menot