Uutiset

Melkein viimeinen kellonsoitto

Hattulan Pelkolan sekä Mauri Sariolan kouluilla lukukauden viimeisiä viikkoja on käyty vähän hämmentyneissä tunnelmissa. Kaikki odottavat totta kai kesälomaa, mutta sen jälkeen edessä on koulun vaihto.

Markus Kallion ei tarvitse miettiä pitkään, kun häneltä kysyy, mikä on parasta Pelkolan koulussa.

– Lyhyet ruokajonot. Kun on pieni koulu, ei tarvitse jonottaa pitkään, hän sanoo.

Kahden kyläkoulun toiminta lakkaa, ja suurin osa oppilaista siirtyy Nihattulan kouluun. Pelkolalaisista osa menee Parolaan, jonne kaikki siirtyvät joka tapauksessa yläkouluun.

– Me saatiin itse valita ja haluttiin Parolan kouluun. Onhan se ihan ok, käytiin siellä tutustumassa, kertovat 3-luokkalaiset Markus Kallio, Jiri Sainio ja Kimi Koskinen.

Heidän luokkakaverinsa Samppa Saarinen menee Nihattulaan, jonne myös on päästy tutustumiskäynnille.

– Täällä Pelkolassa parasta on tietokoneluokka, siellä on hyvät koneet, hän sanoo.

Pelkola on Hattulan vanhin
Kun koulujen ovet menevät säppiin, samalla sulkeutuu yli 260 vuotta hattulalaista kouluhistoriaa.

Pelkolan koulu on Hattulan vanhin ja pisimpään toiminut koulu, sen 140-vuotisjuhlia vietettiin toissa syksynä. Mauri Sariolan koululla taas vietetään ensi viikolla yhtä aikaa koulun viimeistä kevätjuhlaa ja 120-vuotissynttäreitä.

– Ajattelimme, että kyllä noita vuosia kannattaa joka tapauksessa juhlia, vaikka ne jäävätkin sitten viimeiseksi, sanoo Mauri Sariolan koulun rehtori Pirkko Lokinperä.

Pelkolan koulun rehtori Tuula Jalava myöntää, että tunnelma on haikea, kun koulun omaisuutta on pakattu muuttoa varten.

Pihassa jätelava odottaa pois heitettävää tavaraa.

– Tuntuu, että iso osa elämästä lakkaa samalla kun vanha koulu lakkautetaan. Mutta toisaalta elämä jatkuu.

Työyhteisöä tulee ikävä
Pelkolan koulun kolme opettajaa siirtyvät eri tehtäviin Hattulan koulutoimessa, esimerkiksi Jori Venemies toimii ainakin ensi vuoden Hurttalan ja Nihattulan koulujen yhteisenä englannin opettajana.

Hän harmittelee mukavan työyhteisön hajoamista.

– Ja kaupunkilaiselle koulu ja sen pihapiiri ovat olleet rauhoittava työympäristö.

Tuula Jalava arvioi, että oppilaista suurin osa odottaa jo innolla uutta, vaikka haikeaakin on.

– Osa ei haluaisi siirtyä muualle, mutta heitäkin uusi koulu kiinnostaa ainakin jollain lailla, hän sanoo.

Mauri Sariolan koululla muutosta lievittää se, että mukaan Nihattulaan tulevat myös molemmat opettajat, rehtori Pirkko Lokinperä ja Simo Sillanpää.

– Lapsia on kiinnostanut eniten juuri se, kuka tulee opettajaksi uudessa koulussa. Muuten he eivät ole asiasta juurikaan puhuneet, Lokinperä sanoo.

Yhteiseloa kokeiltu jo
Joukko yläluokkien oppilaita julistaa yhteen ääneen, että koulun vaihtoa odotetaan huonolla mielellä.

– Tämä on pieni koulu ja me kaikki ollaan kavereita keskenämme. Mieluummin jatkaisimme täällä.

Neljäsluokkalainen Erika Björkskog ja tokaluokkalainen Anniina Halla eivät oikein keksi, mitä Mauri Sariolan koulusta tulee ikävä, mutta molemmat haluaisivat jatkaa vanhassa koulussa.

Nihattulakin on heille tuttu, sillä Mauri Sariolan koulun oppilaat kävivät talvella kaksi viikkoa koulua siellä rehtoreiden samaan aikaan osuneiden virkavapaiden takia.

– Samalla päästiin kokeilemaan yhteiseloa ihan kunnolla. Eikä tällä järjestelyllä tarvittu sijaisia, Lokinperä sanoo.

Totuus alkaa valjeta
Hän itse on työskennellyt Mauri Sariolan eli entisen Kosken koululla 20 vuotta, ja lähes koko ajan sen koulun lakkauttamista on pohdittu aika ajoin.

– Kai tässä totuus alkaa vähitellen valjeta, kun olemme kasanneet tavaraa muuttokuormaa varten. Meiltä menee Nihattulaan kaikki sellainen tavara, mitä siellä tarvitaan. Muu on vielä auki.

Hattulan kunnanhallitus on päättänyt, että tyhjilleen jäävät koulukiinteistöt myydään tarjousten perusteella. Lokinperää asia kiinnostaa myös siksi, että hän asuu koulun pihapiirissä.

– Nyt jännitämme, voimmeko jäädä tänne asumaan, vai kuinka kiinteistöille käy, hän sanoo.

Mauri Sariolan koulun lisäksi myös samassa pihapiirissä toimineen Kosken pikkuväki -ryhmiksen toiminta päättyy tähän kesään. (HäSa)

Mauri Sariolan (ent. Kosken) koulun ja Kosken pikkuväen viimeistä kevätjuhlaa sekä koulun 120-vuotisjuhlaa vietetään koulun pihapiirissä keskiviikkona 1. kesäkuuta kello 18 alkaen. Mukaan kutsutaan muun muassa koulun entiset ja nykyiset oppilaat vanhempineen.

Pelkolan koululla järjestetään kevätjuhla perjantaina 3. kesäkuuta. Päivällä koululaiset retkeilevät Särkänniemeen ja illalla noin kello 20 alkaen vietetään barbecue-juhlaa koulun pihalla.

Päivän lehti

25.1.2020