Uutiset

Meltoranta debytoi PM-hopealla

Hämeenlinnalainen Hanna Meltoranta, 38, debytoi mainiosti vahvin nainen Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, kun Häme Sport Festival käynnistyi Aulangon kylpylän pihassa perjantaina. Meltoranta voimaili PM-kisan hopeamitalille.

Hyvää tunnelmaa ei haitannut edes tauoton sade.

Oulun Niina Jumppanen, 37, vei mestaruuden kuuden lajin kisassa yhteispistein 12,5. Hopeamitalisti Meltoranta hävisi vain puolella pisteellä. PM-pronssin otti Annina Luotonen 17 pisteellä.

Luotonen oli tasapisteissä Meltorannan kanssa ennen viimeistä lajia säkin kantoa, mutta maailman vahvin kisassa kaksi vuotta sitten hopeaa voittanut Jumppanen kiilasi voitoon.

Mestaruus jäi vain metrin päähän

Meltorannan olisi pitänyt kantaa säkkiä vain metri lisää 181 metrin päälle.

– Tein ennätykseni säkinkannossa (219 metriä, 70 kilon säkki). Kannustus oli huippuluokkaa. Tämä oli minulle treenikisa, johon minun ei edes pitänyt tulla mukaan, Jumppanen sanoi.

– Seuraava tähtäin SM-kisa Perniössä kesäkuun alussa. Olin viime vuoden maailman vahvin nainen kisan nelonen. Helmikuussa oli USA:ssa isossa kisassa seitsemäs, hän jatkoi.

Jumppanen valmentautuu Janne Virtasen opein.

– Annina oli taas kova vastustaja. Uusi tyttö Hanna vaikuttaa erittäin lahjakkaalta, Jumppanen kehui kisasiskoja.

Tasainen onnistuminen

Meltoranta voitti yhdistelmälajin, jossa ensin farmarikäveltiin (molemmissa käsissä 85 kilon paino) 12 metriä ja sitten vedettiin 200 kilon kelkkaa takaisin sama matka.

Hän voitti myös 250 kilon renkaan pyörityksen. Meltoranta oli kakkonen tukinnostossa, jossa hän nosti 80 kiloa. Hän oli kolmas maastavedossa 200 kilon vedolla.

Kahdessa päätöslajissa Volkswagenin vedossa ja säkinkannossa Meltoranta jäi kolmanneksi.

– Olen jo voittaja, kun uskalsin tulla kisaan neljän viikon harjoittelulla. Kaikkia lajeja olin tehnyt kerran aiemmin, Meltoranta tuumi.

– Urheilutaustani on lentopallossa, jossa olen pelannut pääsarjaa Pieksämäen Pyrinnössä ja VaSa Volleyssa Salon kupeessa, kertoi tyttönimellään Kuokkanen pelannut Meltoranta.

– Olen harrastanut voimabodausta. Nyt pitää maistella hetken aikaa tätä kisaa. Voimaa on, mutta tekniikassa on parannettavaa, kymmenisen vuotta Hämeenlinnassa asunut Meltoranta selvitti.

Meltoranta on ilmoitettu neljän viikon päästä käytäviin SM-kisoihin. Hän työskentelee pääkaupunkiseudulla.

Hämeenlinnan meritoitunut vahvanainen Heini Koivuniemi jätti kisan väliin olkapäävamman takia. Koivuniemen mukaan ikäkin vaikuttaa treenaamiseen ja tuntemuksiin.

– Jotkut sanovat, että ikä on vain numero. Minä sanon, että ikä on myös kipua. Tämä on minulle vielä enemmän vain harrastus, sanoi Koivuniemi.

– Minun ykköslajini on golf, mutta tämä tulee hyvänä kakkosena, seminaarin koulussa opettava Koivuniemi jatkoi.

Häme Sport Festival jatkuu lauantaina kello 12 Verkatehtaalla. (HäSa)

Asiasanat