fbpx
Uutiset

Melukylän valtti on pienuus

– Meitä kiinnosti pieni hoitopaikka, mutta ei perhepäivähoito. Kun kuulimme Melukylästä, innostuimme heti, kertovat lammilaiset Carita ja Jan-Anders Pietiläinen.

Heidän tyttärensä, kolmivuotias Oona ja vuoden ja neljän kuukauden ikäinen Olivia, ovat olleen nyt reilun viikon päivähoidossa Melukylässä eli Lammille elokuun alussa avatussa yksityisessä päiväkodissa.

Pietiläiset sekä kahden hoitolapsen äiti Maiju Vitie-Leijala nimeävät Melukylän valtiksi pienuuden. Iso varhaiskasvatuskeskus ei ollut heille houkutteleva vaihtoehto.

Vitie-Leijalan kannalta Melukylä aukesi juuri sopivasti.

– Vanhempi lapsi oli aiemmin perhepäivähoidossa, mutta hoitajien nykyisten työaikasäädösten ja meidän omien työaikojemme takia päiväkoti oli nyt ainoa vaihtoehto. Haimme paikkaa Melukylästä heti kun kuulimme siitä ensimmäisen kerran keväällä.

Vitie-Leijala kiittelee myös sitä, että Melukylästä lapsia viedään hoitopäivän aikana seurakunnan kerhoon ja hakuajoissa joustetaan tarvittaessa.

Ajatus kypsyi kevään aikana

Melukylä on paitsi Lammin myös kaikkien Hämeenlinnaan liittyneiden kuntien ensimmäinen yksityinen päiväkoti.

Sen perustajat eli Mika Virtanen ja Jenni Lampinen alkoivat suunnitella oman yrityksen perustamista viime vuoden lopulla, kun he miettivät hoitopaikkaa omille lapsilleen. Heillä on molemmilla lähihoitajan koulutus ja Lampisella lisäksi sairaanhoitajan.

– Lammilla ei ole enää ryhmiksiä ja perhepäivähoidon varahoitokin on päiväkodissa. Se arvelutti varsinkin yksivuotiaan Manun mutta myös viisivuotiaan Iisan kohdalla, koska paikasta toiseen vaihdokset ovat lapselle stressaavia, Jenni Lampinen kertoo.

Pariskunta kypsytteli ajatusta päiväkodista kevään aikana, ja samalla pyöriteltiin papereita kaupungin suuntaan. Kesä kului remonttia tehden. Mika Virtanen sanoo, ettei hanke missään vaiheessa hirvittänyt, mutta kiire oli välillä kova.

– Meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme ostettua nämä apteekin entiset tilat. Sijainti on hyvä ja tässä on tilaa reilusti.

Esiopetusta harkitaan

Vaikka tilaa olisi myös lapsimäärän kasvattamiseen, Virtasen mukaan kovin suurta Melukylästä ei tehdä.

– Muuten tästäkin tulee iso yksikkö ja menetämme pienuuden edun. Saattaa olla, että aloitamme esiopetuksen ensi syksynä, eli esiopetusryhmän verran tämä voisi kasvaa, mutta ei sen enempää.

Melukylässä on nyt 22 paikkaa eli kaksi alle 3-vuotiaiden ryhmää ja kaksi isompien ryhmää. Paikoista on varattu 19.

Mika Virtasen ja Jenni Lampisen lisäksi Melukylässä työskentelee Jennin serkku Hanna Lampinen, joka toimii lastenohjaajana. Tarkoitus on palkata vielä syksyn aikana neljäs työntekijä. (HäSa)

Menot