fbpx
Uutiset

Menneet vääryydet kummittelevat yhä

Ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran Markku Aroman mielestä Hämeenlinnassa ei ole vieläkään käyty läpi tapahtumia, jotka johtivat vanhan sotilaskirkon hävittämiseen 1920-luvulla. Vaikka ortodoksisuuteen suhtaudutaankin nykyisin myönteisesti, elävät vanhat haamut sitkeästi pinnan alla.

Ensi vuonna satavuotisjuhliaan viettävän seurakunnan kirkkoherra ei tyrmää ajatusta siitä, että juhlavuonna Hämeenlinnassa nostettaisiin kissa pöydälle. Samassa yhteydessä voitaisiin avoimesti keskustella myös entisen sotilaskirkon palauttamisesta takaisin kirkolliseen käyttöön.

– Kirkollisen rakennuksen pitäisi olla kirkollisessa käytössä. Hämeenlinnassa on tehty vääryyttä ja vääryys pitää korjata. On valitettavaa, että joka kerta, kun asia nostetaan esille, alkavat vanhat haamut taas kummitella. Meidän pitäisi vihdoin käydä menneet läpi, Isä Markus kannustaa.

Isä Markus toivoo, että Hämeenlinnassa aloitettaisiin keskustelu menneistä vääryyksistä.

Ikoneita tallella
Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkossa Kaurialassa on vielä jäljellä vanhoja sotilaskirkon ikoneita, mutta kaikki muu kirkon omaisuus levisi maan eri puolille.

– Sotilaskirkon vanhoissa ikoneissa arvokkainta ovat komeat kehykset. Ne on tehty senaikaisella liukuhihnatekniikalla, sillä eihän tänne provinssiin kannattanut arvokkaita ikoneita lähettää, Isä Markus kuvailee.

Hämeenlinnaan ei jäänyt edes yhtään kirkon kymmenestä komeasta kellosta.

– Vierailin kerran lähialueen luterilaisessa seurakunnassa ja kummastelin ääneen, kuinka kirkon kelloissa voi olla noin ortodoksinen soundi. Vanhan sotilaskirkon kellothan ne siellä kumisivat, Isä Markus nauraa.

Ortodokseilla on Hämeenlinnassa käytössään varsinaisen kirkon lisäksi vuonna 1894 rakennettu kesäkirkko Ahvenistolla. Kun seurakunta muutti vuonna 1962 nykyiseen kirkkoonsa, sai karu rakennus seurakuntalaiset henkäisemään syvään.

– Vanhat mummot kutsuvat tätä vieläkin Kyyrölän paloasemaksi. Kirkon pelastaa sen kaunis ja perinteitä kunnioittava sisustus. Esimerkiksi kirkon ikonostaasi on Rantatorin vanhasta kirkosta.

Universaali uskonto
Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta on pysynyt viime vuosikymmenet hieman yli tuhannen jäsenen seurakuntana. Uusia jäseniä seurakuntaan liittyy vuosittain kolmisenkymmentä. Isä Markuksen mukaan liittyjät ovat usein nuoria.

– Me olemme tiivis ja perheenomainen seurakunta, jossa on poikkeuksellisen avoimia ja iloisia ihmisiä. Ortodoksit tulevat helposti toimeen kaikkien kanssa. Siinä on ortodoksisen kirkon voima. Toisen ihmisen lämpöä eivät internet, radio tai televisio voi koskaan korvata.

Isä Markuksen mielestä on vahinko, että Hämeenlinnassa on suhtauduttu maailmaan kautta aikojen hyvin tukholmalaisesti: kaikki paha tulee idästä, hyvä lännestä. Hän sanoo monasti kadehtivansa venäläisperäisten ortodoksien myönteistä suhtautumista ihmiseen.

– Ortodoksisuus ja venäläisyys eivät ole yksi ja sama asia, vaan ortodoksisuus on universaali uskonto. Onneksi ryssänkirkon aika on jäänyt historiaan ja Suomessa on ymmärretty moniarvoisuuden merkitys.

Menot