fbpx
Uutiset

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Suomessa tuulee tänään laajalti vaarallisen voimakkaasti. Viime yö oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmin, mutta aamulla lounaasta alkoi jo virrata Suomeen viileämpää ilmaa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Maan länsiosissa tuulet voimistuvat alkuiltapäivästä ja puolenpäivän tienoilla, sanoo meteorologi Paavo Korpela. Tuulet siirtyvät vähitellen itään, ja maan itäosissa navakimmat tuulet puhaltavat myöhemmin iltapäivällä ja alkuillasta.

– Näyttää siltä, että voimakkaimman tuulen kesto on lyhytkestoisempi kuin aiemmin ennustettiin.

Vaarallisen tuulen varoitus on annettu laajalti maan etelä-, länsi- ja keskiosiin. Näillä alueilla tuulen nopeus voi puuskissa olla 20 metriä sekunnissa. Myös itäisessä Suomessa puuskat ovat voimakkaita ja voivat yltyä 15 metriin sekunnissa.

– Näyttää siltä, että 20 metrin puuskat eivät välttämättä ole kovin laaja-alaisia. Puuskien keskitaso on siinä 15-20 metriä sekunnissa.Sähkökatkot edelleen mahdollisia

Ilmatieteen laitos on varoittanut, että syysmyrsky Mauri 18 saattaa kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoksia. Merellä aaltojen korkeus saattaa yltää neljään metriin.

Varoitus on Korpelan mukaan edelleen voimassa, vaikka ennusteet ovatkin parin päivän aikana hieman laimentuneet.

– Se on edelleen meidän ennustelinjamme, vaikka pahin terä on ehkä pikkuisen pyöristynyt. Kuitenkin puhutaan syysmyrskystä, ja se onkin jo mitattu merellä.

Merellä keskituulet ovat jo paikoin nousseet myrskylukemiin, eli keskituuli on ollut 21 metriä sekunnissa. Lounaisilla merialueilla ja Selkämerellä tuulisimmat hetket alkavat lähitunteina, Korpela kertoi ennen aamukymmentä.

Toistaiseksi myrskytuulista ei ole koitunut suurempaa vahinkoa. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin aamukymmeneltä ilman sähköä oli noin 2 000 asiakasta.

Tuulet eivät ole haitanneet myöskään junaliikennettä.Laivat pysyneet toistaiseksi aikatauluissaanVaikka merellä on tuullut voimakkaasti, laivaliikenne ei ole siitä pahemmin kärsinyt. Tallink Siljan laivat ovat kovasta tuulesta huolimatta pysyneet aikatauluissaan, kertoo viestintäpäällikkö Marika Nöjd.

Viime yönä Helsingistä Tukholmaan matkannut Silja Symphony joutui jättämään Ahvenanmaan väliin, mutta laiva tuli lopulta aikataulussa Tukholmaan.

– Ahvenanmaan väliin jättäminen on yleisin asia, mitä tapahtuu tällaisessa tilanteessa. Laivan kapteeni tekee päätöksen, pystyykö laiva menemään laituriin kiinni, Nöjd sanoo.

– Toinen toimenpide on, että hidastetaan matkantekoa, ja se vaikuttaa saapumisaikoihin. Toistaiseksi sitäkään ei ole tapahtunut.

https://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
http://www.xn--shkkatkokartta-5hb40a.fi/#/nyt

Asiasanat

Menot