Uutiset

Merikaapeli ei ratkaisisi energiapulmia

Kauppa- ja teollisuusministeriö on hylännyt venäläisen United Power -yhtiön hakemuksen merenalaisen sähkönsiirtokaapelin vetämiseksi Venäjältä Suomeen. Hanke on ollut vireillä pian kolme vuotta ja se on hiertänyt sekä poliittisia päättäjiä että suomalaisia sähköntuottajia sekä sähköverkon omistavaa Finngridiä.

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa sähkön hinta on kohonnut sietämättömän korkeaksi. Pohjolan yhteisillä sähkömarkkinoilla jo julkistetut korotukset kuitenkin peruttiin muutama viikko sitten. Julkinen paine ja syksyn mittaan kohentuneet vesivarat saivat myös suomalaisen Fortumin pyörtämään rankat korotukset.

Merikaapelia pitkin oli tarkoitus tuoda Suomeen ja sen kautta myös Ruotsiin tuhat megawattia sähköä vuosittain.

Energiapolitiikasta vastaavalle ministeri Mauri Pekkariselle (kesk.) lankesi luonnostaan selittäjän osa. Vasta hiljattain hän vaati lisää tarjontaa ja sen myötä nykyistä kovempaa kilpailua sähkömarkkinoille, jotta kuluttajahinnat laskivat. Merikaapeli olisi ollut ainakin osavastaus tarjonnan lisäämiseen, mutta sen tuoma muutaman sentin hinnanalennus ei riittänyt luvan perusteeksi.

Ministeri Pekkarinen puolueineen on vuosikaudet puhunut pontevasti kotimaisen energian puolesta. Nyt bioenergiasta vallitsee laaja poliittinen yksituumaisuus eikä energiaministeri tohtinut tuhota varttuvia bioenergian oraita sallimalla venäläissähkön tuntuvan lisätuonnin.

Se olisi saattanut jäädyttää myös muut energiaomavaraisuuden vahvistamista tukevat investoinnit. Lisäksi suomalaiseen kantaverkkoon olisi pitänyt tehdä tuntuvat vahvistukset, jotta se suoriutuisi lisäkuormituksesta.

Merikaapeliin olisi syötetty sähköä vanhasta ja kunnoltaan epävarmasta Sosnovyi Borin ydinvoimalasta. Vaikka kaapelia ei koskaan rakennettaisikaan, Suomenlahden etelärannan voimala jatkaa toimintaansa ja on vastakin turvallisuusriski myös suomalaisille.

Viime talven ankarilla pakkasilla Luoteis-Venäjällä säännösteltiin sähkönjakelua. Jos virtaa ei riitä kotimaan kulutukseen, kuinka sitä riittäisi vientiin?

Venäläissähkö olisi nykytietämyksen mukaan sittenkin epävarma vaihtoehto, jonka varaan maan energiahuoltoa ei pidä kestävästi rakentaa.

Tilanne merikaapelin suhteen saattaa kuitenkin muuttua jo lähivuosina, jos Venäjä pääsee eroon kapasiteettiongelmistaan eli rakentaa uusia voimaloita. Tällä hetkellä on kuitenkin varmaa, ettei Pietari pimene vain siksi, että Pohjoismaat saavat halpaa sähköä häiriöittä.

Päätös torjua merikaapeli on perusteltu, mutta ei yksiselitteisesti kansallisten etujen mukainen. Lisäkilpailu olisi tehnyt hyvää ummehtuneille markkinoille.

Nyt tehdyn ratkaisun jälkeenkin merikaapeli voi joskus olla mahdollinen. Tämän tietävät myös Pohjoismaissa operoivat tuottajat ja parhaimmillaan tällainen vaihtoehto saattaa rajoittaa niiden intoa hinnoitella sähkönsä kuluttajien kipurajan pintaan.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic