Uutiset

Merirosvoja ei huoli kukaan

Somalianlahdella partioivan suomalaisen miinalaiva Pohjanmaan miehistö vapautti torstaina pari viikko sitten vangitsemansa somalialiset merirosvot. Heitä epäiltiin singaporelaisen rahtilaivan kaappausyrityksestä huhtikuun alussa.

Yksikään maa ei halunnut ottaa heitä tutkittavakseen ja mahdollisesti tuomittavakseen. Ratkaisu ei ole ainutkertainen, sillä aiemminkin on menetelty samoin.

Suomalaisen miinalaivan partiointi kaukana kotivesiltä liittyy Euroopan unionin perustamaan Atalanta-operaatioon. Sen tarkoituksensa on ollut turvata Suezin kanavan kautta liikennöivä kansainvälinen kauppamerenkulku. Kappaletavararahdin lisäksi kansainväliselle taloudelle elintärkeät öljykuljetukset arabimaiden öljykentiltä Eurooppaan kulkevat juuri merirosvorannikon välittömässä läheisyydessä.

Operaation humanitaariseksi lähtökohdaksi on nimetty ruokakuljetusten turvaaminen Afrikan sarven sen lähialueiden nälänhädästä kärsiviin maihin. Paljolti tämän tavoitteen takia myös Suomi päätti varustaa aluksen matkaan.

Operaatio on onnistunut, joskaan ei aivan tyystin lopettamaan merirosvojen iskut kauppalaivoihin. Partioinnilla on suojattu aluksia ja jo pelkkä tieto sota-alusten läsnäolosta on hillinnyt merirosvojen temmellystä.

Kansainvälinen oikeuskäytäntö mahdollistaisi epäiltyjen tutkinnan, tuomitsemisen ja myös rangaistuksien täytäntöönpanon. Oikeusprosessi olisi kuitenkin niin työteliäs ja kallis, ettei vapaaehtoisia ole puuhaan liiemmälti ilmoittautunut.

Vaikka varsinainen tavoite, häiriötön laivaliikenne on Atalanta-operaatiossa koko lailla saavutettu, kokonaisuus on silti kovin keskeneräinen, peräti huonosti suunniteltu. Kun merirosvojahtiin lähdettiin, jatkosuunnitelmia ei laatinut kukaan. Menettelytapoja siitä, mihin pidätetyt lähetetään eteenpäin, ei oltu yhdessä sovittu.

Mutkattomin ja ehdottomasti halvin tapa on vapauttaa heidät sen jälkeen, kun heidän aseensa on takavarikoitu ja veneensä tuhottu. Näin menetellen ei kuitenkaan estetä merirosvoja jatkamasta iskujaan, kunhan he ovat hankkineet uudet aseet ja uuden kaapparilaivan alleen.

Yksi tapa kitkeä merirosvous on tietysti puuttua sen syihin. Kiinni otetut somalimiehet ovat kertoneet olevansa köyhiä kalastajia, joilta vilkas kauppamerenkulku on vienyt toimeentulon. Merirosvouksen he selittävät ainoana keinona hankkia elanto muuten rutiköyhällä, sotien runtelemalla alueella.

Ehkä kansainvälinen humanitaarinen apu oikein suunnattuna saattaisi edistää merenkulun turvallisuutta.

Miinalaiva Pohjanmaa on kääntymässä kohti kotisatamaa huhtikuun lopussa. Sen miehistö on hankkinut Atalanta-operaatiosta kosolti uutta kokemusta toimia osana kansainvälistä joukkoa.

Humanitaarisen ulottuvuuden ohella purjehduksella on ollut vahva koulutuksellinen lähtökohta. Missään nimessä retki ei ole mennyt hukkaan.

Menot