Uutiset

”Merivoimat onnistuu nappaamaan vain veneileviä perheitä”

Ruotsin merivoimien sukellusvenejahti jatkuu Tukholman saaristossa, mutta paikalliset suhtautuvat tohinaan vieroksuen.

– En usko, että merivoimat löytää mitään, arvelee tukholmalainen Peter Nordberg Nynäshamnin satamassa tiistaiaamulla.

– Sen voin sanoa, että olen koko kesän veneillyt saaristossa, enkä ole itse nähnyt mitään.

Nordberg ei sulje pois mahdollisuutta, että venäläinen sukellusvene majailisi Ruotsin vesillä. Hän ei kuitenkaan juuri luota Ruotsin puolustusvoimien tehokkuuteen.

– Itse asiassa merivoimat pysäytti meidätkin kerran viime kesänä. Olimme ilmeisesti ylittäneet jonkin kielletyn rajan. Mutta siinäpä se: merivoimat onnistuu nappaamaan vain veneileviä ruotsalaisperheitä, ei sukellusveneitä, Nordberg virnistää.

Hän kertoo muistavansa hyvin 1980-luvun sukellusvenejahdit ja näkee nykytilanteessa paljon samaa. Sekä silloin että nyt vaaditaan puolustusvoimien määrärahojen lisäämistä.

Alkuviikon aikana ruotsalaisissa sanomalehdissä on nostettu esiin puolustusvoimien tiukka säästökuuri ja vaadittu muutosta. Kovimpia äänenpainoja esitti tiistaina Svenska Dagbladet (SvD). Pääkirjoituksessaan lehti totesi, että sukellusvene-episodi on jo kasvanut hallituskriisiksi.

Konservatiivisena pidetty (SvD) yltyi jopa väittämään, että vastavalittu vasemmistohallitus on tähän asti toiminutjuuri niin kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin toivoo.

Se on keskittynyt sisäpolitiikkaan ja samalla tyytynyt seuraamaan eurooppalaista kriisitilannetta hiljaisena sivustakatsojana. Lehden mukaan sukellusvenejahti onkin lakmuskoe, joka osoittaa, onko untuvikkohallitus kykenevä toimimaan. (LM-HäSa)

Asiasanat