fbpx
Uutiset

Merivoimien vuoden pääsotaharjoitus alkoi samanaikaisesti Nato-harjoituksen kanssa – Puolustusvoimilla ei ole tietoa, että Venäjä olisi aktivoitunut harjoitusten takia

Kansainvälinen Northern Coasts -sotaharjoitus järjestettiin viimeksi Suomen johdolla syksyllä 2014.

Suomen merivoimien johtama kansainvälinen sotaharjoitus näkyy seuraavien kahden viikon ajan Itämerellä, Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Samaan aikaan Nato-johtoinen Trident Juncture 18 -sotaharjoitus kerää noin 35 000 sotilasta Norjaan.

Venäjä on yleensä reagoinut tavalla tai toisella, kun Naton ns. korkean näkyvyyden harjoitus järjestetään jossain sen lähialueilla. Kansainväliset suuret meriharjoitukset ovat usein lisänneet Venäjän laivaston läsnäoloa esimerkiksi Itämerellä.

Puolustusvoimilla ei kuitenkaan ole tietoa, että Venäjä olisi aktivoitunut nyt käynnistyneiden sotaharjoitusten takia. Naton mukaan Venäjälle on tarjottu mahdollisuutta seurata Norjassa järjestettävää harjoitusta kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Merivoimien harjoituksessa mukana 13 valtiota

Merivoimien johtama Northern Coasts 18 -sotaharjoitus (NOCO) käynnistyi torstaina Turusta. Kaksi viikkoa kestävän kansainvälisen harjoituksen tavoitteena on harjoitella ja kehittää merellisiä operaatioita merisodankäynnin eri osa-alueilla sekä kehittää monikansallisten joukkojen yhteensopivuutta.

NOCO18 osa samalla Merivoimien vuoden pääsotaharjoitus. Harjoitus on jaettu kolmeen eri vaiheeseen. Harjoitusjoukot kokoontuvat aluksi Turkuun, ja osa harjoituksiin osallistuvista aluksista on viikonloppuna nähtävillä Aurajoen rannoilla.

Alukset poistuvat merelle maanantaina, kun kansainväliset joukot siirtyvät harjoittelemaan Selkämerelle ja Saaristomerelle. NOCO 18:n toisessa vaiheessa harjoitellaan merioperaatioiden eri osa-alueita, kuten merivalvontaa, meriyhteyksien suojaamista sekä pinta-, ilma-, sukellusveneen- ja miinantorjuntaa.

Harjoituksen kolmannessa vaiheessa operoidaan Saaristomerellä, Pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella, jolloin harjoitellaan merioperaatioita.

Rannikkojoukkojen osalta harjoitustoiminta on vilkkainta Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla. Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa näkyy myös Turussa, Tampereella ja Kuopiossa.

Northern Coasts -harjoituksen osallistuu yhteensä yli 4000 henkilöä, heistä noin puolet on Suomesta. Harjoituksiin osallistuu joukkoja, pinta-aluksia ja ilma-aluksia kaikkiaan 13:sta eri valtiosta. Suomen johtamassa harjoituksessa ovat mukana Ruotsi, Tanska, Belgia, Italia, Alankomaat, Kanada, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Yhdysvallat ja Saksa.

Northern Coasts on Itämeren alueella vakiintunut harjoitus. Ensimmäinen NOCO järjestettiin Saksan johdolla vuonna 2007. Harjoitus järjestetään Suomessa nyt kolmannen kerran.

Suomi kumppanimaana Naton harjoituksessa

Puolustusvoimat osallistuu samanaikaisesti Naton korkean näkyvyyden harjoitukseen Trident Juncture 18:aan Norjassa.

Suomi toimii marraskuun 7. päivään kestävässä harjoituksessa kumppanimaan roolissa. Suomen osallistumisen tavoitteena on vahvistaa kansallista puolustuskykyä sekä parantaa yhteistoimintakykyä.

Suomesta harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 2000 sotilasta kaikista puolustushaaroista.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu muun muassa Porin prikaatin jääkärikomppania, joka harjoittelee osana ruotsalaista prikaatia.

Merivoimista harjoitukseen osallistuu laivasto- ja rannikkojoukkoja Northern Coasts -harjoituskehyksessä Suomessa sekä Uudenmaan prikaatin rannikkojääkärikomppania.

Trident Juncture 18:n lentotoiminta tapahtuu pääasiassa Norjan ilmatilassa, mutta osin myös Ruotsin ja Suomen alueilla. Harjoituksen aikana Rovaniemeä pitää tukikohtanaan ilmavoimien lentokaluston lisäksi yksi tai kaksi ulkomaista lento-osastoa.

Trident Juncture 18 on korkean näkyvyyden harjoitus, joita Nato järjestää kolmen vuoden välein. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 35 000 sotilasta 30 maasta.

Edellinen harjoitus järjestettiin vuonna 2015 Espanjan, Portugalin ja Ranskan alueella. Tuolloin Suomesta harjoitukseen osallistui hävittäjäosasto sekä erikoisjoukkoja, yhteensä noin 160 henkilöä.

Menot