fbpx
Uutiset

Merkelin lunastettava suosionsa

Saksassa järjestetään vaaleja tuhkatiheään, mikä pitää poliitikot valppaina, kun valtakunnallisten vaalien lisäksi myös osavaltiovaaleilla on huomattavaa merkitystä. Liittoneuvosto eli parlamentin toinen kamari on koottu osavaltioiden edustajista.

Tänään vaalit järjestetään kolmessa osavaltiossa: Baden-Württenbergissä, Rheinland-Phalzissa ja Saksi-Anhaltissa entisen Itä-Saksan puolella.

Osavaltiovaalit koituivat välillisesti liittokansleri Gerhard Schröderin kohtaloksi. Viime vuoden toukokuussa hänen puolueensa sosiaalidemokraattinen SPD hävisi Nordhein-Westfalenin vaalit, minkä seurauksena – ja Scröderin omasta tahdosta – maassa järjestettiin syksyllä ennenaikaiset liittopäivävaalit.

Schröderin pyrkimyksenä oli hallituksensa toimintakyvyn parantaminen, mutta äänestäjät ajoivat suunnitelman kiville. SPD ja kristillisdemokraattinen CDU eivät saaneet vaaleissa kunnolla selvää toisistaan ja maassa päädyttiin niiden yhteishallitukseen, suureen koalitioon.

Schröder joutui syrjään ja liittokansleriksi nousi CDU:n Angela Merkel. Nyt pidettäviä osavaltiovaaleja pidetään yleisesti hänen tulikokeenaan.

Merkelin hallituksen vaisu sisäpolitiikka on jäänyt sen varjoon, että liittokansleri nauttii itse huomattavaa suosiota, pitkälti ulkopolitiikassa saavuttamansa menestyksen ansiosta. Hän on esiintynyt vakuuttavasti maailman muiden johtajien rinnalla.

Angela Merkelin johdolla Saksa voi saavuttaa takaisin johtajuutensa Euroopan unionissa. Maan aikaisemmin esimerkillisesti hoidettu talous on romahtanut pohjamutiin ja Saksan arvovalta on seurannut mukana.

Angela Merkel esiintyi esimerkillisesti EU:n huippukokouksessa viikon lopulla. Hän kannatti voimakkaasti unionin sisämarkkinoiden avaamista. Markkinoidensa suojelemisesta kitkerintä kritiittiä sai Ranska, joka Saksan tavoin kamppailee sisäisten ongelmiensa kanssa.

Saksan talouden elpyminen on ollut hidasta eikä Angela Merkelin hallitus ole sisäpolitiikassaan menestynyt yhtä hyvin kuin ulkopolitiikassa.

Osavaltiovaalien jälkeen Angela Merkelin on aika lunastaa suosionsa myös sisäpolitiikassa. Saksan talouteen on saatava vauhtia.

Paha työttömyys pitää maata kurimuksessaan. Sen pelottamana Saksa ei salli työvoiman vapaata liikkuvuutta, vaan päätti jatkaa työvoiman patoamista aina vuoteen 2009 saakka. Myös veropolitiikassa Saksa on EU:ssa omilla linjoillaan ja on päättänyt nostaa arvonlisäkantaansa samaan aikaan, kun muualla pyrkimys on alv:n alentamiseen.

Saksan osavaltiovaaleista ei odoteta suurta heilahdusta kummankaan pääpuolueen hyväksi. Tuloksia luetaan kuitenkin hyvin tarkasti. Etenkin yli 20 prosentin työttömyyden kanssa kamppaileva Saksi-Anhalt on politiikan ilmapuntari.

EU tarvitsee Saksan ja sen kaikkien osavaltioiden panosta, kun pyrkimyksenä on vauhdittaa talouskasvua ja työllisyyttä. Jos Saksa yskii ja on vaarassa tukehtua, tauti jäytää koko unionia.

Menot