Uutiset

Messuperhe pelkää hintojen karkaavan

Kivitalo vaihtui puuksi, puukiuas hetivalmiiksi ja keittiökaapit saarekkeesta seinälle. Harvoilanmäen asuntomessualueelle rakentavien Leinosten tulevan kodin suunnitelmat pantiin syksyn aikana monelta osin uusiksi.
Suurin muutos koskee talotoimittajaa, joka vaihtui hintaneuvottelujen edetessä.

Alun perin Leinoset suunnittelivat kivitaloa Lujatalon edustajien kanssa. Suunnitelmien tarkentuessa hinta nousi kuitenkin niin paljon jo luvatusta hinnasta, että perhe harkitsi jo koko leikin jättämistä kesken.

-Suunnitelma ei enää ollut meille kohtuuhintainen. Onneksi löytyi uusia mahdollisuuksia.

Parhaillaan Leinoset etsivät yhteistä säveltä Herrala-talon edustajien kanssa. Toinen vaihtoehto on rakentaa talo pitkästä tavarasta.

-Nyt tuntuu huomattavasti paremmalta. Neuvottelut ovat sujuneet hyvin, ja meidät on otettu Herralassa ihan eri tavalla vastaan, Anu Leinonen kertoo.

Takista liiviksi

Syksyn aikana monet yksityiskohdat ovat tarkentuneet. Usein taloudelliset realiteetit ovat asettaneet rajoja. Uusimmassa luonnoksessa on asuinneliöitä 180.

– Äänieristetty huone ja pergolalla taloon kytketty erillinen saunarakennus olisivat tulleet ihan liian kalliiksi. Tämän päivän hinnoilla takista on tulossa siis liivi, Aleksi Leinonen naurahtaa.

Neliöitä karsittaessa perheenäiti joutui luopumaan keittiöstä, jossa kaikki toiminnot olisivat olleet yhdessä saarekkeessa ja korkeissa kaapeissa.

-Sanotaan näin, että järki voitti. Seinälle on pakko laittaa tasoja, että työtilaa jää riittävästi, Anu Leinonen sanoo.

Silti Sanna Miilunpohjan piirtämä keittiö on selkeä ja simppeli.

-Liesi- ja uunisaarekkeesta tulee huonekalumainen, sisustusalan ammattilainen Anu Leinonen lupaa.

Talon julkisivu on selkeä. Suurimmat lasipinnat on jätetty tarkoituksella suojaisen sisäpihan puolelle.

Anun studion suuri ikkuna antaa Kaskikaarteen aukiolle. Sen sijaan olohuoneen Virnakujan puoleinen ikkuna on pieni ja leveä.

-Koska olohuoneemme tulee olemaan aika mediakeskeinen, on hyvä, ettei siellä ole isoja ikkunoita, joita tarvitsisi sitten peitellä verhoilla. Kuitenkin huoneeseen tulee mukavasti valoa keittiöstä, Leinoset pohtivat.

Keskihintainen voi olla kaunista

Vaikka Leinosten talosuunnitelmat ovat matkan varrella muuttuneet, asuntomessutoimisto on suhtautunut viivytyksiin ymmärtäväisesti.

Kaupungilla kulkee huhuja messurakentajista, jotka eivät suostu tekemään taloaan alle 400 000 eurolla. Leinoset ovatkin huolissaan siitä, kuinka yhdeksi messuteemaksi asetettu kohtuuhintaisuus alueella lopulta toteutuu.

-Keskihintaisuus ei tarkoita sitä, että koti olisi esimerkiksi esteettisesti yhtään huonompi. Toivotaan, että se pitää ainakin meidän kohdallamme, Aleksi Leinonen viittaa perheen minimalistiseen makuun.

Leinosten taloprojekti liikahtaa aimo askeleen eteenpäin huhtikuussa, jolloin kaivinkone iskee maahan ensimmäisen kerran. Sitä odotellessa perhe keskittyy joulunviettoon ja nykyisen asuntonsa myymiseen.

-Nyt on hyvä olla. Asiat menevät omalla painollaan, eikä väkisin vääntäminen johda mihinkään, Leinoset summaavat. (HäSa)

Päivän lehti

15.8.2020