Uutiset

Mestaruus taas Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan Hiihtoseura uusi SM-kultansa Rukalla naisten 3×5 kilometrin viestissä joukkueella Anni Kainulainen, Maija Hakala ja Laura Mononen.

Viiden vuoden ajalta saldona on nyt kolme kultaa ja kaksi hopeaa. Rukan voitto varmisti myös tämän kauden Suomen cupissa viestien yhteiskilpailun voiton jo kolmannen kerran peräkkäin.

Neljän kärkeen ylsivät samat seurat kuin perjantain perinteisen tyylin parisprintissä, mutta järjestys muuttui, kun mukaan tulivat kolmannet hiihtäjät, matka piteni viiteen kilometriin ja kaksi osuutta mentiin vapaalla.

Hämeenlinnalaiset ennakoivat, että tasaisen kovalla ryhmällä Rukan raskaat maastot sekä vapaa tyyli sopivat heille hyvin ja vahvistavat osakkeita.

Ennakko piti kutinsa, sillä parisprintin voittanut Lempäälän Kisa jäi 42 sekuntia joukkueella Leena Nurmi, Mervi Pesu ja Aino-Kaisa Saarinen.

Pronssille hiihti Kouvolan Hiihtoseura (+1.11), jonka ankkuri Heli Heiskanen piti minuutin taaempana lähteneen Vieremän Koiton Kerttu Niskasen (+1.17) takanaan.

Kainulaiselta vahva avausosuus

Avausosuudella Anni Kainulainen teki sen mitä ennakkoon lupasi eli paransi selkeästi hiihtoaan viime viikonlopusta, jolloin hän Pyhäjärvellä jäi Lempäälän Kisan Leena Nurmesta 34 sekuntia.

Rukalla hiihdettiin raskailla maailman cup-laduilla ja Kainulainen lähti maltillisesti matkaan. Ensimmäisen 2,5 kilometrin lenkin jälkeen eroa Nurmeen oli 8 sekuntia, joka vaihtoon supistui 5 sekuntiin. Nurmi joutui tunnustamaan, ettei saanut tällä kertaa tehtyä tavoittelemaansa eroa Hämeenlinnaan.

– Tiesin täällä aiemminkin hiihtäneenä, että edessä on raskas lenkki ja rankka loppu imee mehut. Ekan kierroksen hiihdin rauhallisemmin ja toiselle kiristin sitten sen mitä pääsin. Harmittavasti jouduin hiihtämään yksin, kun en ihan saanut Nurmea ja Niirasta kiinni, Kainulainen kertasi osuuttaan.

Tuttuun tapaan kärjessä vaihtoi Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen. Kainulainen tuli viidentenä (+0.42), mutta takana ennakkosuosikeista Oulun Hiihtoseura (+2.07) ja Vieremän Koitto (+2.14) jäivät Kainulaisesta ratkaisevasti puolisentoista minuuttia.

– Ei olisi voinut paremmin mennä joukkueena, tavoitteemme toteutui. Viime vuoden voitto oli jopa pieni yllätys, mutta tänä vuonna odotimme kyllä kultaa. Omaan kauteeni olen tyytyväinen, vaikka käsivamma pilasi alkukautta. Kärkeä on saatu taas vähän kiinni, N23-suomenmestari Kainulainen iloitsi.

Hakala ja Mononen perusvarmoja

Perjantain parisprintissä Maija Hakala ja Laura Mononen ehtivät jo avata HlHS:n mitalitilin SM-pronssilla ja molemmat myönsivät, että edellisen päivän pitkä urakka painoi jäsenissä. Silti viestiin löytyi vapaalla tyylillä vahvaa menoa.

Hakala nousi viidenneltä sijalta kärkeen noin kolmen kilometrin kohdalla ja kasvatti eron puoleen minuuttiin.

– Tosi hyvä paikka oli lähteä ja nopeasti sain kiinni Liperin ja Lempäälän, jonka kakkoshiihtäjän Mervi Pesun oletin roikkuvan pidempään mukana. Yllätyin, kun hän putosi niin helposti. Jyrkät osuudet menin rauhassa ja loivemmalla lisäsin vauhtia, Hakala kertoi.

Viidellä seuralla ankkurina oli A-maajoukkuehiihtäjä, joista Laura Monosta lähimpänä pääsi lähtemään seitsemäntenä (+0.52) Lempäälän Aino-Kaisa Saarinen.

– Rako oli lähtiessä jo niin iso, ettei hätää ollut ja sain hiihtää rennosti. Nämä viestit ovat olleet meidän juttu. Meillä on hyvä porukka ja kaikki panostavat aina myös viesteihin. Ne ovat tiimihengen kohottajia, Mononen avasi viestimenestyksen taustoja.

Miesten 4×10 kilometrin viestin voitti Vuokatti Ski Team joukkueella Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Mikko Koutaniemi ja Martti Jylhä. Ratkaisu nähtiin jo kahdella perinteisen tyylin osuudella.

Hopealle hiihti Kouvolan Hiihtoseura (+0.48) ja pronssia sai Oulun Hiihtoseura (+1.13). Hattulalainen Vesa Kallio ankkuroi Valkeakosken Hakan sijalle 14 (+6.57).

Suomen cupin viestivoiton vei Kouvola kymmenen pisteen erolla Vuokattiin. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic