Uutiset

Metallilakosta miljardikulut

Teknologiateollisuuden mukaan metallin lyhyt ja rajoitettu lakko aiheuttaa miljarditappiot yhteiskunnalle. Käytännössä merkittävä osa Suomen viennistä hyytyisi.

Kahden viikon työtaistelun suorat vaikutukset lakkoyrityksiin olisivat 715 miljoonaa euroa. Lakkoa seuraavat kaikki vaikutukset muun muassa alihankkijoihin ja jatkojalostajiin ovat paljon suuremmat.

-Lähtökohtana on, että työtaistelun vaikutukset ovat mahdollisimman tuntuvat. Olemme päätyneet tällaiseen ratkaisuun, sanoo Metallityöväen liiton järjestöpäällikkö Kari Hyytiä.

Metalli lähtee kuitenkin lakkoon rajaamalla paljon merkittäviä suomalaisia vientiyrityksiä sen ulkopuolelle. Lakko, josta on annettu virallinen varoitus, ei koskisi lainkaan esimerkiksi Nokiaa. Rautaruukkia lukuun ottamatta ajoneuvoteollisuuden suuria alihankkijoita ei ole lainkaan listalla.

Ei lakkoa kriisiyrityksiin

-Haluamme mahdollisimman vähän haitata sellaisia yrityksiä, joilla jo entuudestaan on vaikeuksia, Hyytiä kertoo.

Hän ei halua ottaa yrityskohtaisesti kantaa, miksi lakon ulkopuolelle tässä vaiheessa jätetään jokin yritys.

-Tässä vaiheessa Nokia ei ole mukana. On sielläkin ollut yt-neuvotteluja, Hyytiä toteaa.

Metalli on julistanut koko alalle ylityökiellon, joka on jo astunut voimaan. Rajoitettu lakko alkaa 21. lokakuuta ja sen ilmoitettu kestävän 7. marraskuuta.

-Ensimmäisessä vaiheessa työtaisteluilla vauhditetaan neuvotteluja. Lakoista on kahden viikon ilmoitusaika. Katsotaan, miten jatkamme eteenpäin.

Metalli lakkostrategia tarkoittaa, että lakon alkaessa liitto ilmoittaisi lakon jatkumisesta ja ehkä myös laajentumisesta. Kaikkiin yrityksiin työtaistelua ei edes tarvitse laajentaa. Alihankkijat ja jatkojalostajat ovat riippuvaisia lakon piiriin kuuluvista yrityksistä.

Pienet yritykset ovat kokonaan lakon ulkopuolella. Niihin ei ehkä tarvitsekaan laajentaa lakkoa. Tuotanto pysähtyy suurten perässä.

Vaikutukset leviävät

Teknologiateollisuus on laskenut ilmoitetun lakon aiheuttavan suorat 715 miljoonan euron menetykset lakon piiriin kuuluvissa yrityksissä. Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turusen mukaan lisäksi kärsisivät toimitusvarmuus, verkostojen toiminta, asiakassuhteet ja työpaikkojen henki.

-Suorat vaikutukset lakon piiriin kuuluvissa yrityksille ja heidän alihankkijoilleen ovat noin 1,2 miljardia euroa ilmoitetun lakon aikana, Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas laskee.

Lakko vaikuttaa myös jatkojalostajiin. Esimerkiksi metallien valmistajien asiakkaat eivät saa raaka-ainetta. Vaikutuksia jatkojalostukseen on mahdoton arvioida.

Suorien vaikutusten lisäksi tulevat myös välilliset vaikutukset esimerkiksi asiakassuhteisiin.

-Jos lakko jatkuu ilmoitettua kauemmin, sen vaikutukset leviävät ja kustannukset kasvavat nykyisistä luvuista, Palokangas kertoo.

-Kustannukset nousevat huomattavasti, jos teollisuus lakon tähden menettää tilauksia.

Ensimmäiset yritykset ovat ilmoittaneet työtaistelun ja siihen varautumisen vaikutuksista. Konecranes kertoi maanantaina, että se siirtää tilauksiaan Suomesta ulkomaille. Siitä syntyy ylimääräisiä kustannuksia. (HäSa)