Uutiset

Metallin palkkapöydässä vaatimaton tarjoilu

Keväällä keskeytyneitä teknologiateollisuuden palkkaneuvotteluja jatketaan Helsingissä. Keväinen yritys palkkasovusta kaatui yleiseen talouden epävarmuuteen. Osapuolilla ei ollut yhtenevää näkemystä talouden suunnasta.

Kesä on jalostanut suhdannekuvaa niin meillä kuin maailmallakin alkuvuotta myönteisemmäksi, mutta erityisesti metalliteollisuudessa yritysten näkymät vaihtelevat rajusti. Teollisuudessa ja rakentamisessa investoinnit ovat lähteneet liikkeelle, mikä tietää tilauksia juuri metallituotteiden valmistajille.

Toisaalta esimerkiksi telakkateollisuuden näkymät ovat poikkeuksellisen kurjat. Kun Turun telakalta loppuvuodesta valmistuu amerikkalaisvarustamon tilaama loistoristeilijä, telakan portit sulkeutuvat, sillä tilauskirja on kertakaikkisen tyhjä. Telakalla on töissä nelisentuhatta metallimiestä ja sen alihankkijoilla saman verran. Turun seudun työttömyys onkin nousemassa peräti 17 prosenttiin. Maan hallitus on luvannut kaiken EU-kilpailusäännösten mahdollistaman tuen, mutta sekään ei auta, jos laivat eivät yksinkertaisesti käy kaupaksi.

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus ja palkansaajien Metalliliitto neuvottelevat nyt rahasta, syksyn palkankorotuksista. Osapuolet sopivat jo viime syksynä kolmivuotisesta työehtosopimuksesta, jossa palkoista on sovittava vuosittain.

Metalliliitto ajaa yleiskorotusta ja on ilmoittanut hyvissä ajoin, ettei nollalinja sille riitä. Työnantajat eivät pidä edes nollalinjaakaan realistisena ja vaativat alan epäyhtenäisiin talousnäkymiin vedoten yrityskohtaisia, paikallisia sopimuksia. Vaatimuksensa tueksi työnantajat ovat muistuttaneet kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämistä sekä sitä, että alan yrityksissä on edelleen lomautettuina parisenkymmentätuhatta metallityöntekijää. Jos tilauksia ei lähikuukausina tule, lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi.

Vahvasti vientivetoinen metalliteollisuus ei ole kotimarkkinayritysten tapaan selvinnyt taantumasta vähällä. Työpaikat Suomesta ovat vähentyneet lähes kymmenellä prosentilla, noin 30 000 ammattilaista on saanut parin vuoden aikana lopputilin.

Lähtöasetelmat teknologiateollisuuden palkkaneuvotteluissa ovat mahdollisimman karut. Työnantajien parin viikon takainen valitus alkuvuoden epäyhtenäisestä kehityksestä kuuluu vanhastaan palkkaneuvottelujen taktiikkaan. Arvellaan palkansaajapuolen ymmärryksen nollalinjaan kasvavan, kun maalataan oikein synkillä väreillä. Tällä kertaa siihen on toki aihettakin, erityisesti telakoilla.

Metalliliitto lyö yksilöiden palkankorotusvaateensa pöytään vasta neuvottelupöydässä. Tällä kertaa ne tuskin ovat kovin suuret, sillä palkansaajaleirikin tuntee vallitsevat tosiasiat.

Suomi on viime vuosina menettänyt euromaista eniten kustannuskilpailukykyään. Nyt maksetaan parin kolmen vuoden takaisten ylisuurten palkankorotusten hintaa.