Uutiset

Metanolipitoiset lasinpesunesteet poistuivat myynnistä

Metanolipitoisten lasinpesunesteiden myynti on käytännössä loppunut Suomessa. Niitä pitäisi uuden asetuksen mukaan säilyttää myymälöissä lukkojen takana, mikä tulisi kauppiaille liian kalliiksi.

Esimerkiksi useita halpaliikeketjuja omistava Tokmanni-konserni on päättänyt lopettaa metanolipesunesteiden myynnin. Huoltoasemilla niitä ei ole juurikaan myyty viime vuosina.

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus myrkyllisten aineiden pitämisestä myymälöissä lukkojen takana tuli voimaan lokakuun alusta.

Hämeenlinnan Hämeensaaren Nesteen kauppias Markku Rinne kertoo, ettei heillä ole myynnissä asetuksen tarkoittamia kemikaaleja.

Turengin Tarjoustalon myymälänhoitaja Sami Purhonen kertoo, että metanolin myynti on lopetettu konsernipäätöksellä.

Suomen bensiinikauppiaitten liiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo, että metanolia on ollut huoltamoilla myynnissä vain vähän. Käytännössä uusi asetus ei vaikuta niiden toimintaan.

Hänen mukaansa etenkin pienillä yhden tai muutaman työntekijän huoltamoilla olisi liian kallista ja hankalaa käydä avaamassa lukollista kaappia joka nestepurkillisen ostosta varten erikseen.


Metanoli on myrkkyviinaa

Metanoli on myrkyllistä alkoholia, joka ärsyttää ihoa ja hengityselimiä. Juotuna se hyvinkin pieninä määrinä sokeuttaa ja helposti tappaa. Vuosittain kuolee jopa kolmisenkymmentä metanolia juonutta. Metanoli imeytyy helposti ihon läpi. Se myös höyrystyy helposti, jolloin sitä voi saada vahingossa hengitysilman mukana.

Suomeen tuodaan vuosittain noin 150 000 tonnia metanolia. Sitä käytetään paljon mm. laboratorioissa ja teollisuuskemikaaleissa, mutta myös polttoaineena esimerkiksi kiihdytysautoissa ja moottorilennokeissa. Polttoaineeksi metanolia saavat ostaa vain yli 18-vuotiaat tai sitä nuoremmat holhoojan suostumuksella.

Etanoli on sitä alkoholia, jota viinakauppakin myy. Etanolipitoiset lasinpesunesteet on denaturoitu, eli tehty lisäaineilla juomakelvottomiksi, muttei hengenvaarallisiksi.

Metanolipitoista lasinpesunestettä sai viime talvena halpahalleista halvimmillaan parilla eurolla viiden litran kannullisen, etanolipitoiset pesunesteet maksavat vähintään kaksinkertaisesti. Huoltoasemahinnat etanolipohjaisille ns. merkkituotteille ovat huomattavasti tätä korkeammat. (HäSa)