Uutiset

Metrikaupalla toiveita

16-vuotiaille voisi hyvinkin antaa äänioikeuden. Tätä meiltä ovat ainakin Parolan yhteiskoulussa haastatellut nuoret, jotka osallistuivat nuorisovaltuuston järjestämään Politiikan tori -tapahtumaan alkuviikolla.

– Sillä tavalla nuorten ääni saataisiin paremmin kuuluville, sanovat matkailulukiossa opiskelevat hattulalainen Anniina Remes ja iittalalainen Kalle Välimäki.

Heistä kumpikaan ei pääse äänestämään syksyn kuntavaaleissa, mutta toivomuksia päättäjille olisi molemmilla.

– Parolasta pitäisi olla paremmat bussiyhteydet sekä kaupunkiin että Lepaan suuntaan, Remes miettii.

Halli sinnittelee toivelistalla

Kalle Välimäki taas urheilumiehenä pitää tärkeänä liikuntahallia. Sellainenhan on kotikulmilla Iittalassa mutta tarvittaisiin myös Parolaan.

Välimäki ei ole ajatuksena kanssa yksin, sillä liikunta- tai monitoimihallista esitettiin kysymys myös vaalipaneeliin osallistuneille ehdokkaille.

Panelistit yksi toisensa perään vetosivat rahaan. Esimerkiksi perussuomalaisten Jaana Laine, kokoomuksen Sampo Turunen ja demareiden Seppo Kankkunen pitivät hallihanketta tärkeänä, mutta heidän mukaansa kiinteistöohjelmaan sisältyvä uusi alakoulu on kiireellisempi hanke.

Hattulan nuorin ehdokas eli kesällä 18 täyttänyt Mikko Myllymäki (kesk.) ilmoitti olevansa hallin rakentamisen kannalla, mutta hänkin vetosi talouteen.

– Olisihan tänne tehty mitä vaan, jos olisi ollut rahaa, hän sanoi.

Mari Monto (vihr.) viittasi suunnitelmiin, joiden mukaan Hurttalaan kaavaillun uuden koulun yhteyteen voisi tulla myös mitat täyttävä liikuntasali.

Keskustan ehdokkaat keräsivät tilaisuudessa toivelistaa tuleville päättäjille. Toiveita kertyi 30 metrin paperirullalle runsaasti Mac Donald´sista liikuntahalliin. Hallin lisäksi moni kaipaa lisää valoa, esimerkiksi Nurtsin pihaan ja pallokentälle sekä teiden varsille.

Äänestyspäätös muhii vielä

18-vuotias Silja Soittila on syksyn vaaleissa äänioikeutettu, mutta äänestyspäätöstä hän ei ole vielä tehnyt.

– Saatan äänestää, mutta en ole vielä päättänyt, ketä, hän sanoo.

Hattulan itsenäisyys on Soittilalle tärkeä asia, sillä hän arvelee, että suuremmassa kunnassa nuorten asiat nousisivat esiin vielä huonommin.

– Olisi kuitenkin hyvä, että päättäjissä olisi mukana enemmän nuoria. Ei vanhemmat voi tietää nuorten juttuja. Siksi tällaiset tilaisuudetkin ovat hyviä, joku saattaa kiinnostua vaaleista, hän arvelee.

Politiikan torin aktiiveina häärivät Hattulan nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Karoliina Kauhanen ja yhteistyövastaava Lauri Hämäläinen.

Kauhanen kertoo, että nuorisovaltuustojen kattojärjestö on kannustanut paikallisia ryhmiä järjestämään vaalitapahtumia ja Hattulassa innostuttiin ajatuksesta. Aamupäivällä tapahtumaan osallistuivat yhteiskoulun 9.-luokkalaiset ja sen jälkeen lukiolaiset.

Tapahtumaan osallistui kymmenkunta ehdokasta viidestä puolueesta eli kokoomuksesta, demareista, keskustasta, perussuomalaista ja vihreistä. Ehdokkaat osallistuivat vaihtelevin kokoonpanoin muutaman minuutin mittaisiin paneelikeskusteluihin, joissa puheenvuorot kellotettiin puolen minuutin mittaisiksi.

Vaalihenkeä nostatti myös Hattulan tuore kunnanjohtaja Heidi Rämö, joka kävi aiemmin viikolla tutustumassa nuorisovaltuuston toimintaan.

– Voi sanoa, että nämä vaalit ovat ratkaisevat meidän tulevaisuutemme kannalta. Kuunnellaan nuoria, sillä tässä tarjoutuu siihen erinomainen tilaisuus, hän kannusti ehdokkaita. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic