Uutiset

Metsä palaa Raja-Joosepissa edelleen - tie on suljettu autoilta rajanylityspaikalla

Pyhäranta
21.07.2018, 14:43

Kotimaa

Kansalaiset ovat tarjoutuneet vapaaehtoisiksi Lapin maastopalojen sammutustöihin, mutta pelastuslaitos pärjää vielä omin avuin, kertoo Lapin pelastuslaitos Twitterissä. Kansalaisia pyydetään pysymään poissa paloalueiden lähettyviltä.
Pelastuslaitos toteaa tiedotteessa, että Raja-Joosepissa itärajalla sammutetaan tällä hetkellä maastopaloa, joka levisi perjantain ja lauantain aikana Venäjältä Suomeen.
– Raja-Joosepissa metsää on palanut noin pari hehtaaria Suomen puolella. Palo on nyt hallinnassa, mutta siitä aiheutuu savuhaittoja, kertoo Lapin pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Ari Soppela STT:lle.
Rajanylityspaikalla tie on suljettu autoilta ja rajavyöhykkeellä liikkumista pyydetään muutenkin välttämään.
Myös Sallan Kotalan alueelle uhkaa levitä maastopalo Venäjältä. Palo on muutamien satojen metrien päässä rajasta.
Venäjän viranomaiset pyrkivät rajoittamaan palon leviämistä. Suomessa viranomaiset seuraavat tilannetta tähystämällä ilmasta ja torneista.
Paloista aiheutuu savuhaittoja alueelle, mutta välitöntä evakuointitarvetta ei ole.

Ukkoset huolettavat sammuttajia

Pelastuslaitoksen huolena on, että mahdolliset ukkospuuskat levittävät maastopaloja tai että salamat sytyttävät uusia. Pelastuslaitos toivoo, että alueelle ennustetut voimakkaat sateet toteutuisivat ja helpottaisivat sammutustöitä.
Lapin pelastuslaitos on kohottanut valmiutta ja varautunut laajamittaisiin sammutustehtäviin sekä Raja-Joosepin että Sallan Kotalan alueella yhdessä muiden viranomaisten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan kanssa.
Yhteensä molempiin operaatioihin osallistuu vajaat 100 henkilöä.
Palo ei kokonaan estä retkeilyä lähellä sijaitsevassa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Metsähallituksen puistomestari Markku Välitalo neuvoo kävijöitä suuntaamaan puistoon Saariselän puolelta.

Pyhärannan maastopalon jälkisammutus jatkuu edelleen

Varsinais-Suomessa Pyhärannan maastopalon jälkisammutus, jälkiraivaus ja vartiointi ovat edelleen käynnissä, kertoo päivystävä palopäällikkö Petri Nenonen.
Nenosen mukaan yksiköiden määrää on jo vähennetty alueella, mutta pelastustoimi on valmiina tuomaan niitä lisää sammutustöihin nopeastikin. Nenonen toivoo, että tilanne olisi Pyhärannassa ohi maanantaihin mennessä, mutta jälkityöt voivat kestää kauemminkin.
Liikennevirasto kertoo, että Unajan ja Pyhärannan välinen tie avataan liikenteelle. Tiellä on useita pelastuslaitoksen yksikköjä ja alueella on alennettu nopeusrajoitus. Autoilijoita kehotetaan edelleen käyttämään vaihtoehtoisia reittejä. Myös turhaa alueella liikkumista on vältettävä.
Laajalle levinnyt maastopalo syttyi Pyhärannassa keskiviikkona. Alueelta evakuoitiin yli 50 ihmistä. He pääsivät eilen palaamaan koteihinsa ja mökeilleen.

https://twitter.com/Lapinpelastus/status/1020568939380854784

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi