Uutiset

Metsäeskarissa opitaan tietoja ja taitoja

 

Tuli on lämmittänyt kotaa jo aamukahdeksasta Alvettulan koulun läheisessä metsikössä. Yhdeksän korvilla kota on täyttynyt lapsista ja heidän vanhemmistaan, sillä metsäeskarissa vietetään avoimien ovien päivää.  Naapurikylässä Miehoilassa asuva Harri Maula on tullut katsomaan, millaista toimintaa Hilma-tyttären aamupäivään kuuluu.
 
– Vaikuttaa todella mukavalta, kun itsekin tykkään luonnosta ja maalta ollaan muutenkin, Maula sanoo.
 
– Hilma on tykännyt kovasti. Hän on jo metsään tottunut ja ollut kalareissussakin mukana.
Lastentarhanopettaja Nana Engman lämmittelee niin lapset kuin vanhemmatkin laululla ja leikillä. Talolle valitaan emäntä ja isäntä sekä kaikki kotieläimet kissasta koiraan. 
 
Päivä on kuitenkin toimintaa täynnä, joten seuraa tehtävien jako. Ohjelmassa on kodin kunnostamista, puiden hakua liiteristä, pyykin pesemistä pyykkilaudalla ja matonkuteiden leikkaamista. Lisäksi opetellaan kahvin jauhamista ja tutustutaan villan karstaamiseen.
 
– Lapset oppivat täällä monia hyödyllisiä asioita ja perinteisiä suomalaisia taitoja, Leo-poikansa mukana tullut Noriko Karttunen uskoo.
 
– Lisäksi täällä saa olla ulkona ja liikkua paljon. Leo ainakin nukkuu hyvin ja syö hyvin.
 
Luontoa pitää kunnioittaa
 
Varhaiskasvatuksen metsäryhmätoiminta perustuu Case Forest –pedagogiikkaan, joka on motivoiva ja innostava, lapsilähtöinen oppimismenetelmä. Toiminnassa korostuu tutkimisen, toiminnallisen oppimisen, leikin ja liikunnan sekä vertaisryhmän merkitys. Tavoitteena on lapsen kokonaisvaltainen kasvaminen ja kehittyminen. Metsäryhmässä lapsi oppii kunnioittamaan luontoa ja huolehtimaan ympäristöstään ekologisia arvoja huomioiden.
 
– Luontoeskari alkaa olla meidän suvussa jo perinne, Hattulassa asuva Kaija-Leena Ahtila kertoo.
 
– Lapset oppivat liikkumaan luonnossa ja olemaan erilaisissa säissä. Tyttärenpoikani Aaro on yleensä aika hiljaista sorttia, mutta vaikuttaa oikein innostuneelta.
 
Monenlaiseen tekemiseen uppoutuneet lapset taitavat hieman ujostella toimittajaa, joten kommentteja ei paljoakaan heru. Kahvinjauhamista harjoitteleva Tinka Lehtonen suostuu sanomaan, ettei homma ole niin raskasta kuin luulisi. Hilma Maula kertoo, että metsäeskareissa loppujen lopuksi parasta ovat erilaiset leikit.
 
Liikuntaa päivittäin
 
Hauhon varhaiskasvatuskeskuksen Alvettulan metsäeskarin kotatoiminta aloitettiin elokuun alussa. Lapset tulevat yleensä taksikuljetuksella paikalle kello 8.40 ja aamupäivä vietetään luonnossa.
 
Metsäryhmän jälkeen lapset lähtevät kotiin tai siirtyvät sisätiloissa tapahtuvaan toimintaan.
 
– Yritämme olla koko vuoden aamupäivät ulkona, jos säät suinkin sallivat, Engman kertoo.
 
– Lapsilla on mukana reput ja varavaatteet. Ateriat syömme koulun yläkerrassa ja joskus käymme läheisessä päiväkodissa laulutunneilla. Toimintaa suunnitellaan sen mukaan, mikä on ryhmän kiinnostuksen kohde.
 
Liikuntaa on päivittäin. Kunto kohenee mukulaurheilukilpailuissa ja retkillä, talvella hiihdetään ja luistellaan.
 
– Esiopetukseen kuuluu myös paljon tiedollisia asioita. Eläimet sekä kasvit tulevat tutuiksi ja esimerkiksi erilaisia laskutehtäviä on mukava ja helppo toteuttaa luonnossa.
 
Kuusi ryhmää Hämeenlinnassa
 
Hämeenlinnan ensimmäinen metsäryhmä perustettiin Hirsimäen varhaiskasvatuskeskukseen vuonna 2005. Syksyllä 2001 aloitettiin toiminta Rengossa, Ruununmyllyssä, Kutalassa ja Ahvenistolla. Alvettula on verkoston tuorein tulokas.
 
– Ajatus metsätyöryhmistä syntyi varmaankin yleisestä innostuksesta luonnonläheiseen toimintaan, metsäryhmäkoordinaattori Päivi Tiesmaa arvelee.
 
– Hankkeen onnistumisen kannalta on ollut äärimmäisen tärkeää, että ryhmiin on saatu juuri oikeanlaisia ihmisiä niitä vetämään.
 
– Metsäryhmäverkosto on nyt toiminut vuoden verran ja saattaa olla, että ryhmiä syntyy lisääkin.
 
Verkostossa jaetaan osaamista, ideoita ja kokemuksia sekä osallistutaan yhteisiin koulutuksiin. Jokainen yksikkö toimii omien painopisteiden mukaisesti, mutta noudattelee samalla varhaiskasvatuksen yhteisiä linjauksia. Ryhmät toimivat päiväkotien läheisyydessä ja kaikissa paikoissa Kutalaa lukuun ottamatta on lasten tukikohdaksi rakennettu kota.
 
Puskaradio vie viestiä
 
Esiopetus luonnossa on tuotteistettu tämän vuoden keväällä ja palvelutuote pitää sisällään kuvauksen siitä, mitä paketti vähintäänkin pitää sisällään. Toiminta on herättänyt kiinnostusta jopa ulkomailla ja erityisesti Skotlannissa, josta on käynyt useitakin vierailijoita tutustumassa Hämeenlinnan ryhmiin.
 
Metsäryhmissä korostuu nykyään paljon esillä olevan kasvatuskumppanuuden merkitys. Perheet ovat hyvin sitoutuneita toimintaan, mikä edesauttaa yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja kodin välillä.
 
– Kokemukset ryhmistä ovat todella positiivisia sekä innostuneita ja puskaradio välittää tietoa tehokkaasti eteenpäin, Tiesmaa tietää.
 
– Olemme aktiivisesti keränneet kommentteja niin vanhemmilta kuin lapsiltakin ja palaute on ollut aivan ihanaa.