Uutiset

Metsähallitus kartuttaa valtion kassaa

Valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus aloitti keskiviikkona historiallisen myyntikampanjan.

Myyntiin on vuoden mittaan tulossa yli 4 000 hehtaaria metsätalousmaita eri puolilta maata, eniten pohjoisesta ja idästä. Myytävää riittää kuitenkin kaikissa maakunnissa, Kanta-Hämeessä tosin vähemmän kuin monella muulla seudulla.

Myyntikampanja on poikkeuksellinen, sillä tähän mennessä valtio on aina ostanut enemmän maata kuin on myynyt. Tänä vuonna tavoitteena on kuitenkin kartuttaa valtion kassaa, sillä myynnillä tavoitellaan 25 miljoonan euron pottia ja maiden ostoon on varattu 5 miljoonaa.

Ei kaikkea kerralla

Valtion metsämaiden myynnistä vastaa Metsähallituksen Laatumaa-yksikkö. Myyntineuvottelija Outi Mantila kertoo, että Hämeenlinnassa myyntiin on ensimmäisenä tulossa kaksi metsätilaa Kalvolan suunnasta.

-Kohteet tulevat myyntiin vähitellen, eivät kertarysäyksellä nyt kampanjan alettua, sillä se olisi käytännössä mahdotonta, Mantila kertoo.

Metsähallitus myy irrallaan sijaitsevia erillispalstoja, joiden hoito ei ole valtiolle kannattavaa.

-Niitä on kartoitettu eri puolilta Suomea. Myyntiin niitä tulee sitä mukaa kun ne ehditään käydä tarkistamassa. Samalla määritellään puuston arvo, alueen rajat ja mahdolliset rasitteet, Outi Mantila kertoo.

Myynti ei koske suojelu- ja retkeilyalueita, saamelaisalueita eikä tutkimuksen ja puolustusvoimien käytössä olevia maita.

Kaikkiaan sata kohdetta

Myytävät alueet ovat varsin eri kokoisia, eteläisessä Suomessa keskimäärin 10-30 hehtaaria. Pohjoisessa sen sijaan myydään jopa satojen hehtaarien kokoisia alueita.

Laatumaan maakauppapäällikkö Tapio Kytövuori kertoo, että myyntiin tulee kaikkiaan noin 100 kohdetta.

Lukumääräisesti eniten myyntikohteita on keskisessä Suomessa. Varsinkin Karstulan tienoilla metsätiloja on myynnissä paljon.

Outi Mantilan mukaan tilanne elää kuitenkin koko maassa, sillä uusia kohteita tulee tietoon jatkuvasti.

-Jos metsämaan osto kiinnostaa, Laatumaan verkkosivuilla kannattaa käydä tarkistamassa myyntilistaa pitkin vuotta. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020