Uutiset

Metsähiittinen vie lapset satuseikkailuun

Ympäristökasvatus piileskelee sadun maailmassa.

Mitä yhteistä on haltialla ja päästökaupalla? No, Haltia Metsähiittinen sytyttää lapsissa elämäniän kestävän halun säilyttää luonto puhtaana ja pitää päästöt kurissa. Sillä lailla haltia kasvattaa lapsista luonnosta huolta pitäviä aikuisia ja uusia, vastuunsa tuntevia päättäjiä.

Haltia Metsähiittinen on syntynyt Lopella, Idan Werstashuoneessa Riittamaija Kuuselan kynästä. Haltia on Idan Werstashuoneen uuden satuseikkailun päähenkilö, joka vie lapset metsäretkelle luonnon ja kansantarinoiden ihmeiden pariin.

– Tänä vuonna meillä ei ole Noitametsää Rity-talolla Riihimäellä, vaan olemme rakentaneet Metsän Henkäyksen, jonka pakkaamme autoon ja viemme sinne, minne meidät tilataan, kertoo ohjaaja Riittamaija Kuusela, joka opettaa työkseen draamaa Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Auto on valmiina suuntaamaan lähikuntiin, kaupunkeihin, kylille ja kouluille – sinne missä tarvitaan lapsille fantasiaseikkailua.

Metsän Henkäys vierailee parhaillaan Launosissa, jossa seikkailuun on kutsuttu päivähoitoikäiset lapset ja ala-asteen koululaiset.

Saturata kuljettaa metsän tuoksuihin

Metsäseikkailu alkaa Haltia Mettähiittisen majasta, jossa kierrokselle lähtijät valmistavat itselleen taianomaisen amuletin yhdessä tonttujen kanssa. Retki etenee toivomuskaivon kautta luolaan ja pitkospuita pitkin kohti suota naavatontun majalle saakka.

Retkellä haistellaan tervaskantoa, tunnustellaan sammalen pehmeyttä ja ihmetellään luonnosta jo hyvää vauhtia katoamassa olevaa naavaa.

– Seikkailu antaa lapsille pieniä elämyksiä metsästä ja houkuttelee lähtemään itse luontoon. Kansantarinoiden jätit, haltiat, tontut ja peikot voivat pelottaa, mutta niille löytyy paikka ja tehtävä luonnosta. Tärkeää on, että lapset ymmärtävät luonnon ihmeet. Lapset ovat parhaita kyynistyneiden aikuisten ravistelijoita. He muistuttavat ympäristönsuojelun merkityksestä, sanoo Kuusela, joka on neljän lapsen äiti.

Kuusela toivoo lasten pitävän aikuiset valppaina siinä, missä jatkuvat uutiset maapallon lämpiämisestä, hiilidioksidipäästöjen kaupasta, vuotavista öljyputkista ja yhä uusista luonnonkatastrofeista turruttavat kuulijan. Lapsi eläytyy ja ottaa vakavissaan tilanteet.

Asioihin pitää Kuuselan mielestä tarttua pian. Jokainen ihminen voi omalta osaltaan vaikuttaa luonnon hyvinvointiin ja sen rikkauden säilyttämiseen.

-Järkevintä on aloittaa tämä työ ruohonjuuritasolta eli lapsista. (HäSa)

Päivän lehti

28.3.2020