fbpx
Uutiset

Metsämaa kelpaa kotipihan katteeksi

Kunttarullat pötköttävät ojassa kuin jättimäiset, vihreää täytettä pursuavat kääretortut. Puolangan takamailta nostettu metsänpohja on siirretty metsäautotien varteen odottamaan kuljetusta asennuspaikalle.

Kajaanilaisen Piiraisen Viherpalvelun toimitusjohtaja Jouko Piirainen kääräisee rullaa auki ja esittelee taatusti aitoa luonnontuotetta, metsän valmistamaa vihermattoa.

– Tässä on oikein hyvää kunttaa. Siinä on ainakin mustikkaa, puolukkaa, variksenmarjaa, kanervaa ja sammalia. Paksuuttakin on mukavasti tuollaiset kymmenisen senttiä.

Kunttakääryle pysyy hyvin koossa varpujuurien sitomana eikä tarvitse kuljetuksen ajaksi pakkausta. 300 kilon rullaa siirrellään konevoimin, ja koneella se myös leikataan irti maasta. Toimijoilla on omat tekniset ratkaisunsa, eikä niitä esitellä vieraille aivan tarkkaan.

– Sellainen raivaussahasovellus se laite on. Vaikka kyllä jotkut vielä käsinkin nostavat.

Viherrakentamiseen soveltuvaa, metsäsiirrännäiseksikin kutsuttua kunttaa löytyy parhaiten Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta, jossa lämpötilat ja sademäärät ovat sopivat. Näillä alueilla toimii jo useita kuntan toimittajia. Piiraisen mukaan ala on sen verran kovasti kilpailtu, että kuluttajalla on mistä valita.

Viherympäristöliiton suosituksessa kuntta määritellään juuriston kasvukerrokseltaan vähintään viisi senttiä paksuksi, varpukasvillisuuden peittämäksi metsänpohjamatoksi. Täydessä lehdessä olevia puolukka- tai mustikkatyypin varpuja olisi oltava rullan pinta-alasta vähintään 70 prosenttia. Minimitoimituskoko on metri kertaa metri. Levyssä tai rullassa ei saa olla aukkoja.

Kunttatoimituksen yhteydessä tilaajalle on suosituksen mukaan annettava dokumentit, joista selviää nostopaikka, maanomistajan todistus nostoluvasta sekä nosto- ja kuljetusaika.

Kuntan asennuspaikka vaikuttaa hintaan, mutta kuluttaja saa kunttapihan omakseen keskimäärin 20 eurolla neliöltä. Hintaan kuuluu asennus, ja valtaosa ostaakin metsänpohjapihansa valmiiksi asennettuna.

Kunttaa on käytetty kasvavassa määrin viherrakentamisessa noin 20 vuoden ajan. Kokemusta on siis saatu, eikä epäonnistumisia juuri tule. Piiraisen mukaan tapana on, että jos asennettuna tilattu kuntta ei menesty, virheet korjataan.

Kunttaa mainostetaan heti valmiina ratkaisuna, ja useimmiten piha saadaankin kuntan alle päivässä. Asenna ja unohda -tyyli ei kuitenkaan sovi kuntalle.

– Kastelu ensimmäisenä kesänä asennuksen jälkeen on välttämätöntä, jotta saadaan hyvä lopputulos, Piirainen tähdentää.

Kuntta sopii niin mökille kuin kaupunkiin, kunhan kuntan kasveilla on edellytykset menestyä siirtopaikassa. Varjoisilla paikoilla mustikka ja sammal ottavat vallan, aurinkoisemmilla paikoilla puolukka ja kanerva.

Parhaassa tapauksessa kuntan mukana siirtyy pihalle oma luonnon marjamaa. Kovin paahteiselle paikalle kunttaa ei kannata asentaa.

Kunttaa ei varastoida kauan. Irrotuksen jälkeen metsämaa on levitettävä uudelle kasvupaikalleen viikon kuluessa.

Asennettaessa kunttarulla voidaan puolittaa. On kuitenkin suositeltavaa käyttää mahdollisimman suuria paloja, sillä jokainen leikkaus vähentää varpujen toimivaa juuristoa. Kunttalevyt asennetaan puskusaumoilla tiiviisti kiinni toisiinsa.

Kuntta asennetaan huolellisesti tasatulle pohjalle. Moni kuntan myyjä toimittaa sovittaessa asennuspaikalle myös kuntalle sopivan kasvualustan.

Ensimmäisenä vuonna kuntta saattaa hieman nuupahtaa ja ruskettuakin. Säännöllisellä kastelulla se kuitenkin toipuu. Kalkitusta tai lannoitusta ei tarvita ja kitkemisen tarve on vähäinen.

Jo metsänpohjan seuraksi haluaa kukkia, kannattaa valita happamassa maassa viihtyviä kasveja kuten atsaleoja, alppiruusuja ja hortensioita. Kunttamatto sopii myös nurmikon rinnalle kuntalle luontaisesti sopiviin paikkoihin. Kuntalla voi verhota myös maakellarin tai sen voi asentaa rakennuksen viherkatoksi.

Kuntan nosto jättää metsään selvät jäljet. Kaksi metriä leveitä ja viisi metriä pitkiä levyjä on rullattu irti niin, että näkyviin tulee kivennäismaata ja paksuja juuria. Arvet kuitenkin katoavat melko pian noston jälkeen vielä suurempaan mullistukseen: kunttaa otetaan päätehakkuuseen tulevilta alueilta, joiden maa muokataan hakkuun jälkeen.

Kuntan nostoon vaaditaan maanomistajan lupa. Nosto-oikeudesta maksetaan noin euro neliömetriltä. Parhaimmillaan kunttaa saadaan 3 000 neliömetriä hehtaarilta.

– Vielä ei ole kukaan tullut sanomaan, että kuntan nostosta olisi jotain haittaa luonnolle. Tässähän oikeastaan pelastetaan kuntta metsästä hyötykäyttöön ennen hakkuita ja maan muokkausta.

Menot