Uutiset

Metsän hälytyskellot soivat

Suomen on sanottu seisovan puujaloillaan, millä on tarkoitettu maan riippuvuutta metsäteollisuudesta. Menneinä vuosikymmeninä metsäteollisuuden osuus viennistä oli yli puolet. Onneksi myös metalli ja Nokia ovat kasvaneet uusiksi tukijaloiksi.

Metsäteollisuuden osuus kansantaloudesta ja hyvinvoinnista on suurempi kuin sen viidenneksen osuus vientituloista. Paperijalosteet nimittäin valmistetaan pääasiassa kotimaisesta puusta, kotimaisella energialla ja kotimaisilla koneilla.

Metsäteollisuus on jo vuosia elänyt synkkiä aikoja. Suomalaiset jättiyhtiöt eivät ole jauhaneet liikevaihtoonsa ja odotuksiinsa nähden tarpeeksi tulosta. UPM ja Stora Enso eivät kykene hankkimaan uusia koneita nykyisillä voitoilla. M-real ei pysy pystyssä, jos sen tappiokierre jatkuu.

Metsäteollisuus on kehittynyt, kun sillä on ollut tarpeeksi kohtuuhintaista kotimaista puuta ja sähköä. Pitkät etäisyydet markkinoille ja korkeat palkat eivät ole estäneet menestystä. Tilanne on kääntynyt viimeisten vuosien aikana ympäri. Suojelu supistaa koko ajan puun määrää. Alansa suurimpina metsäyhtiömme saavat markkinoilla niskoilleen kitkerää ympäristöjärjestöjen arvostelua, jota meidän suomalaisten on vaikea hyväksyä. Sähkön hinta on noussut ja päästökaupasta sälytetään ylimääräisiä energiakustannuksia teollisuudelle.

Metsäyhtiöt törmäävät jo useissa tuotteissa rajuun ulkomaiseen kilpailuun. Tropiikissa puut kasvavat täyteen mittaan jopa kymmenessä vuodessa. Meidän hitaasti kasvava pitkäkuituinen havusellumme ei ole enää laadultaan ylivoimaista.

Metsäyhtiöt ovat nimittäin itsekin väittäneet vaikeuksiaan vain ohimeneviksi markkinahäiriöiksi. Vasta paperin pitkä ja katkera työtaistelu kaivoi päivänvaloon vaikeudet. Kiista pyhäpäivien työvuoroista ja alihankinnasta ennakoi – ja ehkä myös nopeuttaa – alan murrosta.

Stora Enson ilmoitus yksiköiden sulkemisesta ja myynnistä on kova pala tuhansille alan työntekijöille. Ehkä vakavimmat seuraukset ovat useille paikkakunnille, jotka ovat riippuvaisia näistä työpaikoista. Metsäteollisuudella on syrjäseutujen elinkeinona valtava aluepoliittinen vaikutus.

Varkauden, Lieksan ja Kemin kaltaisilla paikkakunnilla on mahdoton kuvitellakaan uutta teollisuutta, joka voisi korvata Stora Enson nykyiset työpaikat. Työpaikkojen menetykset romauttavat kuntien verotulot ja heikentävät alueen kaikkia elinkeinoja.

Kaikkien metsäyhtiöiden uskotaan sulkevan useita yksiköitä Suomessa. Yhtiöt keskittävät tuotannon yhä suurempiin ja tehokkaampiin yksiköihin, joista yhä useammat ovat ulkomailla.

Stora Enson leikkaukset ovat kuin metsistä kantautuva hälytyskellon ääni, jonka pitäisi havahduttaa ratkaisuihin teollisuuden toimintamahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Tai jos metsäteollisuutta todella halutaan ajaa alas, pitäisi sen tilalle tarjota muutakin kuin vain tukityöllistämistä ja sosiaalisia tulonsiirtoja.

Päivän lehti

29.1.2020