Uutiset

Metsäpalovaroituksen uhmaamiselle tiukka tyrmäys ammattilaisilta - avotulesta voi levitä palopesäkkeitä kymmenien senttien syvyyteen maan alle

Helsinki
25.07.2018, 11:19

Kotimaa

Maastopalovaroituksen noudattamisessa ei ole kyse sääntöuskovaisuudesta, muistuttaa Suomen Palopäällystöliitto. Avotulen teko metsään tai sen läheisyyteen on varoituksen aikaan kielletty syystä. Hyvinkin sammutetusta avotulesta voi levitä palopesäkkeitä kymmenien senttien syvyyteen maan alle. Paikalta lähtiessä ei välttämättä näe maan alla kytevää paloa.
– Avotuli voi karata kokeneeltakin eränkävijältä, esimerkiksi tuulenpuuskan vuoksi, Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja Tomi Timonen muistuttaa tiedotteessa.
Liitto ottaa kantaan entisten kansanedustajien Mikko Kärnän ja Mikael Jungnerin Twitter-päivityksiin. Kärnä jakoi lauantaina kuvan liekehtivästä nuotiosta, mikä herätti paheksuntaa Twitterissä. Kuva oli kuvatekstin perusteella otettu Lapissa, jossa kuvan julkaisemisen aikana oli voimassa metsäpalovaroitus.
Jungner osallistui keskusteluun kritisoimalla paheksuntaa sääntöuskovaiseksi. Myöhemmin Jungner perusteli kommenttiaan Helsingin Sanomien haastattelussa sillä, että Kärnä on hänen mielestään ”osaava erämies”.
Palopäällystöliitto korostaa, että säädöksiä ei luoda vain ”huvin vuoksi”. Turvallisuuteen liittyvät asiat eivät ole yksilön asioita, vaan niiden seuraukset koskettavat myös muita ihmisiä, liitto muistuttaa.
Maastopalot ovat aiheuttaneet mittavia vahinkoja ympäri Eurooppaa tänä kesänä. Heinäkuun puolessa välissä Pyhärannan metsäpalossa haasteita aiheutti muun maussa palon kytkeminen maan alla.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005767507.html?share=cad10d5d281bbee84eb9f1cdecaef90c

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi